Wanneer bellen

header_bevalling_okt2016

Je mag ons 24 uur per dag bellen als je ongerust bent, als je je kindje minder voelt bewegen of als je voor 37 weken denkt dat je bevalling is begonnen.
Als je 37 weken of meer bent is het normaal om te bevallen, daarom gelden dan de volgende richtlijnen:

Weeën
In de meeste gevallen begint een bevalling met weeën. Weeën zijn pijnlijke samentrekkingen van de baarmoeder die zich opbouwen, weer wegzakken en met regelmaat weer terugkomen. In het begin van de bevalling zijn de weeën vaak onregelmatig en kort, deze weeën zorgen vaak niet voor ontsluiting maar zorgen er wel voor dat de baarmoedermond dun en week wordt. 
Bel bij een eerste kind als je een uur lang weeën hebt om de 3 à 4 minuten (van begin van de wee tot het begin van de volgende wee). De weeën moeten +/- 1 minuut  aanhouden. Bij een volgend kind bij goede weeën om de 5 minuten, die ook +/- 1 minuut aanhouden. Bovenstaande geldt zowel voor een thuisbevalling als voor een poliklinische bevalling.

Gebroken vliezen
In 10% van de gevallen begint de bevalling met het breken van de vliezen. Bij gebroken vliezen verlies je onwillekeurig vocht wat je niet op kunt houden. Vruchtwater ruikt zoetig en is kleurloos of lichtroze . Vaak zitten er in het vruchtwater witte vlokjes. Belangrijk is om altijd te proberen wat vruchtwater op te vangen in een bakje. Lukt dit niet bewaar het maandverband of het broekje waarin het is opgevangen.
Indien je vliezen gebroken zijn mag je niet meer in bad (onder de douche mag wel) of gemeenschap hebben.

  • Indien de vliezen ’s nachts breken, het vruchtwater helder van kleur is en het hoofdje van jullie kindje is ingedaald (dit wordt verteld tijdens de zwangerschapscontroles), bel je ’s morgens tussen 8.30 – 9.00 uur.
  • Als je vliezen tussen 08:30 en 20:30 uur breken, het vruchtwater helder van kleur is en het hoofdje van jullie kindje is ingedaald, probeer dan wat vruchtwater op te vangen, is dit gelukt, bel ons dan op het bevallingsnummer.
  • Indien de vliezen breken en het hoofdje van de baby niet goed is ingedaald bel je altijd direct op. Ook ’s nachts. Het is belangrijk dat je gaat liggen. Ben je onderweg, ga rustig naar huis.
  • Indien het vruchtwater groen of bruin is, heeft de baby in het vruchtwater gepoept. Dit is een reden om altijd direct te bellen, ook ’s nachts. Je gaat dan voor extra controle naar het ziekenhuis.

Bloedverlies
Aan het begin van je bevalling kun je de slijmprop verliezen met een beetje bloedverlies. Het verliezen van de slijmprop of bloedverlies betekent echter niet altijd dat je gaat bevallen. Je hoeft hier niet voor te bellen, tenzij je ongerust bent.
Het is normaal dat je, wanneer je aan het bevallen bent, een beetje bloed verliest. Vaak is dit vermengd met wat slijm. Dit wordt veroorzaakt door het opengaan van de baarmoedermond. Als je plots veel helderrood bloed verliest, moet je direct bellen.

Voor bevallingen kun je ons bereiken op de diensttelefoon: 06 – 21 21 43 66. Indien je geen gehoor krijgt, bel je na 5 minuten nogmaals. Indien weer geen gehoor: probeer dan onze reserveSPOEDlijn via: 06 – 15 38 21 33.