30 maart 2017

Vanaf 1 april kunnen zwangeren gaan kiezen voor de NIPT als eerste screeningsmethode naar het Down-, Edwards-, en het Patausyndroom. Dit kan alleen als vrouwen deelnemen aan de Trident-2 studie. De NIPT was voor 1 april 2017 alleen beschikbaar voor vrouwen met een verhoogde uitslag uit de combinatietest. Nu kunnen vrouwen hier dus ook zonder verhoogd risico voor kiezen. De kosten voor de NIPT zijn € 175,- en worden niet vergoed door de verzekering.

De NIPT bestaat uit bloedonderzoek bij de moeder en kan worden gedaan vanaf 11 weken zwangerschap. Bij de start van het onderzoek worden wat opstartproblemen verwacht waardoor de uitslag wat langer op zich kan laten wachten, maximaal 20 werkdagen. Ben jij al bij ons onder controle en wil je de NIPT laten doen? Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met de praktijk. Als je overweegt de zwangerschap af te breken, indien er aanwijzingen zijn voor een kind met  Down-, Edwards- of het Patausyndroom, dan kan je het beste de NIPT laten doen voor 18 weken en 6 dagen zwangerschap.
Ben je net zwanger? Dan zal onze assistente bij aanmelding, indien gewenst, een counselingsgesprek inplannen. Hier zal onder andere informatie van de NIPT met je worden besproken en de verdere gang van zaken worden uitgelegd.

Meer informatie over de onderzoeken vind je op onze pagina over prenatale onderzoeken.