Tijdens het spreekuur zien wij genoeg mensen op een dag. Met de een praat je wat meer als de ander, en de een heeft wat meer vragen als de ander.
Soms denken zwangere dat iets heel vreemd is, of gek, maar kun je haar en haar partner makkelijk geruststellen. En met name de opluchting in de gezichten of het veelgebruikte kwartje dat ineens valt, is een van de dingen die ik zo leuk vind aan het spreekuur.

We zitten natuurlijk niet alleen maar voor de gezelligheid of voor het beantwoorden van vragen, maar zijn steeds bezig te filteren wat normaal is en wat minder normaal is in de zwangerschap. Dat is eigenlijk waar ons hele beroep om gaat. De mensen die zwanger zijn de juiste zorg bieden.

Ikzelf maak tijdens mijn spreekuur ook vroege echo’s, termijnecho’s en liggingsecho’s, wat het spreekuur een leuke afwisseling geeft.
Toen ik in opleiding voor het maken van deze echo’s was, dacht ik dat ik het nooit zou leren.
Je handen en hersens moeten zeer goed op elkaar afgestemd zijn om het kindje op de juiste manier in beeld te krijgen. En dan komt de uitleg aan de aanstaande ouders er nog bij; multitasken dus!

Tijdens de allereerste controle bij een cliënte die binnenkwam hield ik eerst even een kort welkomstwoordje en vroeg hoe het met haar ging. Ze was super misselijk, had last van gespannen borsten. De gebruikelijke zwangerschapskwaaltjes dus.
Ik legde uit dat we als eerst een (vroege) echo gingen doen om even het tastbare “bewijs” te voeren. Dat er inderdaad een kindje met een kloppend hartje te zien was. Ook wil ik weten of de grootte overeenkwam met hoever wij de zwangerschapsduur hadden berekend op basis van de eerste dag van de laatste menstruatie en last but not least.. of t alleen was of met 2 , 3 of….??
Op de laatste mededeling gaan altijd de ogen een rondje om, of zie je een besef van oh ja.. dat kan natuurlijk ook nog!
Maar in dit geval zei mevrouw; ja, want daardoor kun je ook zo misselijk zijn he? En dat klopt.. meer kindjes, meer hormonen en soms ook meer of sterkere klachten.

In eerste instantie begon ik te kijken via de buik, de cliënt was rond de 8 weken zwanger en door ons mooie echo apparaat hebben we soms al super beeld. Ik kreeg de baarmoeder mooi in beeld, maar ik zag in plaats van één, twee kloppende hartjes!!
Zie je wel! Ik wist het! Was de eerste reactie.. en daarna was het even stil.
Ik besloot de echo inwendig verder te doen, omdat ik dan de kindjes beter kon opmeten. Beide kindjes groeiden zoals 7 weken en 5 dagen zwangerschap en beide met een kloppend hartje! Dus feliciteerde ik de ouders met het feit dat ze een tweeling kregen!

Daarna hebben we nog een tijdje gepraat over wat een schok het geeft als mensen dit bericht te horen krijgen. Waar vaak als eerste aan gedacht wordt is alle zaken van praktische aard; Past het in ons huis, in de auto, hoe gaat t met de zwangerschap. En daarna blijft de blijdschap over!

De controles verlopen hierna wel in het ziekenhuis, omdat de twee kindjes en de aanstaande moeder nauwkeuriger in de gaten gehouden moeten worden. Wij houden vaak mail contact en zien de kersverse ouders weer terug als ze na de bevalling thuis komen met de kindjes!