Borst of flesvoeding

Header_Geboren

Uw keuze
Borstvoeding wordt wereldwijd als eerste en beste keus voor babyvoeding aangeraden, omdat moedermelk stoffen bevat die jouw kind tegen infecties en allergieën beschermen. Daarnaast heeft borstvoeding een aantal andere voordelen.
Het kan zijn dat je om medische of persoonlijk redenen geen borstvoeding gaat geven. Het kan ook dat de borstvoeding ondanks goede begeleiding niet lukt. Op dat moment is flesvoeding een goed alternatief.
Tijdens de zwangerschap zullen wij met jou bespreken welke voorkeur voor voeding je hebt. Welke keuze je ook maakt, het is jouw beslissing. Wij zullen je informeren en helpen met het maken van de keuze.

Borstvoeding
Als je borstvoeding wilt geven is het niet noodzakelijk om al vooraf kunstvoeding in huis te halen. Bijna alle vrouwen die een kind hebben gekregen, zijn in staat hun kind borstvoeding te geven. Bij slechts twee procent is dat door lichamelijke oorzaken niet mogelijk. In de zwangerschap ontstaan er meer melkklieren en worden de bestaande klieren groter. Daarom worden ook de borsten zelf groter. De tepel wordt groter en komt meer rechtop te staan. De tepel en tepelhof worden donkerder van kleur. Al in de zwangerschap wordt er gelige, waterige melk gemaakt, die soms al uit de borst lekt. Deze melk heet colostrum en is de melk die je baby de eerste dagen binnenkrijgt.

Om de melkproductie goed op gang te brengen, is het belangrijk de baby zorgvuldig aan te leggen. Borstvoeding geven moeten moeder en kind beide leren. Het is een natuurlijk iets, maar gaat niet automatisch. Wij én de kraamverzorgende zullen je daarom helpen bij het aanleggen en je veel informatie en tips geven. Om de borstvoeding goed op gang te brengen zullen wij er altijd naar streven om de baby binnen een uur na de bevalling aan de borst te leggen. Dit zorgt er namelijk voor dat er veel prolactine vrijkomt. Prolactine is een hormoon wat de aanmaak van de melk stimuleert. Je baby zo snel mogelijk na de geboorte aan de borst laten drinken zorgt er ook voor dat de baarmoeder samentrekt, waardoor de kans op nabloedingen wordt verkleind.

Het is belangrijk dat je baby na de bevalling zo vaak als hij of zij wil aangelegd wordt (minimaal elke drie uur), omdat hierdoor de melkproductie op gang komt. Dit lukt alleen als je tussendoor voldoende rust. Je krijgt dan ook het advies om de eerste dagen de tijd te nemen voor de borstvoeding en niet te veel bezoek uit te nodigen.
Na een aantal dagen (meestal rond dag vier) begint de borstvoeding goed op gang te komen. Je kunt merken dat uw borsten groter en gespannen aanvoelen. Deze spanning heet stuwing. Sommige vrouwen hebben twee dagen last van stuwing, maar andere vrouwen merken niet veel omdat de baby de productie bij kan houden met het leegdrinken van de borst. Na de stuwing komt er vaak een rustiger schema in de borstvoeding. Je kind kan ook langer slapen tussen de voedingen. Meestal drinkt je kind rond de 7 voedingen per 24 uur.

Borstvoeding geven bevordert een gewichtstoename die past bij jouw kind, zodat de kans op overgewicht later kleiner is. Het beschermt je baby tegen allergieën. Zes maanden volledig borstvoeding geeft het maag-darmkanaal van uw baby de tijd zover te rijpen dat het ander voedsel kan verteren. Moedermelk beschermt je baby tegen infecties. Dat is belangrijk, omdat zijn/haar afweersysteem nog niet volgroeid is. Borstvoeding verkleint de kans op wiegendood en kinderen hebben minder kans op astma, allergieën en suikerziekte op jonge leeftijd.
 
In moedermelk zitten bijna alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om te groeien. Alleen vitamine K en D zitten er niet voldoende in. Je kind heeft dagelijks 150 microgram vitamine K nodig voor de bloedstolling en 10 microgram vitamine D voor de ontwikkeling van de botten. De vitamines moeten worden gegeven vanaf een week na de bevalling. Indien u borstvoeding geeft wordt aangeraden om ook dagelijks zelf 10 microgram vitamine D te gebruiken. Vitamine K en vitamine D koopt u als voedingssupplementen bij de drogist of apotheek.
 
Bij problemen of vragen over de borstvoeding kunnen wij contact opnemen met een lactatiekundige. Voor het laten slagen van het borstvoeding is het handig als u al wat kennis hebt over de verschillende manieren van aanleggen en het mechanisme achter de borstvoeding. Via de GGD kunt u een gratis bijeenkomst over borstvoeding volgen. U kunt zich opgeven via de GGD. Meer informatie over borstvoeding kunt u vinden via de volgende websites:
 jk

 

Kunstvoeding
Er zijn verschillende soorten flesvoeding te koop. Kies voor de bevalling een merk uit en koop daarvan zuigelingenvoeding nummer 1. Er is geen merk dat wij adviseren, alle kunstvoeding in Nederland voldoet aan de standaard eisen. Het is verstandig één merk voeding te kiezen en je baby deze te blijven geven. Er zijn ook verschillende type voedingen. Bijvoorbeeld voor hongerige baby’s of voor baby’s met krampjes. Meestal is zo’n apart soort niet nodig. Heb je toch het idee dat je kind andere voeding nodig heeft en wil je overstappen? Overleg dan eerst met ons of het consultatiebureau.

De kraamzorg zal jullie instructies geven bij het klaarmaken van de flessen. Deze staan ook op de verpakking. Je kunt hiervoor ook alvast het onderstaande filmpje bekijken.

Er zijn vele soorten flessen en spenen. Het verschilt erg per baby welke fles/speen het beste is. Een hongerige of snel drinkende baby zal een andere fles en speen nodig hebben dan een langzame drinker. Koop daarom niet meteen veel flessen tegelijk totdat je weet welke fles–speen–combinatie goed bevalt. Koop voor de eerste week 2 verschillende flessen en spenen en ontdek welke het beste bij jullie kindje past. Let erop: koop altijd een speen voor een pasgeborene voor de eerste weken.

Het eerste flesje wordt kort na de bevalling gegeven en dat is meestal 10 ml. De hoeveelheid hangt af van het gewicht en van het aantal dagen dat uw baby oud is. De voeding wordt samen met ons en de kraamverzorgende opgebouwd met meestal 10 ml per dag. Er wordt opgehoogd tot maximaal 100 ml per voeding aan het einde van het kraambed en daarna helpt het consultatiebureau jullie verder met het opbouwen.

Naast flesvoeding heeft je kind extra vitamine D nodig. Er wordt geadviseerd om vanaf een week na de bevalling dagelijks 10 microgram vitamine D te geven. Vitamine D helpt bij de ontwikkeling van de botten. Aan flesvoeding is vitamine K toegevoegd, dit hoeft niet extra te worden gegeven. Vitamine D koop je als voedingssupplement bij de drogist of apotheek.

Wilt u meer weten over kunstvoeding? Meer informatie kunt je vinden op de volgende websites: