Zwangerschap

header_zwangerschap_okt2016

Zwanger?
Zodra je weet dat je zwanger bent kun je je aanmelden bij een verloskundigenpraktijk. Hiervoor hoef je niet eerst langs bij de huisarts. Je bent van harte welkom om je aan te melden bij onze praktijk. Wij kunnen je begeleiden tijdens de zwangerschap, bevalling en hierna. Wij staan je graag bij tijdens deze bijzondere periode. Wij passen onze zorg graag aan aan de behoefte van jou en je partner.
Als je je wilt aanmelden kan dit online of via 072-5741926. Telefonisch aanmelden kan maandag tot en met woensdag van 09:00 – 13:00 uur, donderdag en vrijdag van 09:00 – 12:00 uur. Als je je aanmeldt zullen wij een afspraak maken voor een intakegesprek samen met een eerste echo rond de 8 weken zwangerschap.

Moeders voor Moeders
Vanaf 6 weken zwangerschap is het mogelijk om mee te doen aan Moeders voor Moeders. Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen in Nederland om stellen met vruchtbaarheids-problemen te behandelen. Je kunt je aanmelden zodra je weet dat je zwanger bent t/m de 11e week van de zwangerschap. Meedoen kan vanaf de 6e t/m de 16e week. In deze periode bevat je urine het meeste hCG-hormoon. Dit hormoon wordt gebruikt voor het maken van geneesmiddelen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Meer informatie of aanmelden kan via www.moedersvoormoeders.nl.

Intakegesprek
Als je een afspraak maakt voor een intake krijgt je van ons een intake-vragenlijst opgestuurd. In deze vragenlijst worden een heleboel vragen gesteld over je gezondheid, die van je partner en jouw familie. Door het invullen van deze vragenlijst kunnen wij ons voorbereiden op jouw intake een heb je rustig de tijd om wat dingen uit te zoeken of na te vragen. Het intakegesprek duurt 45 minuten. In dit gesprek bespreken wij de ingevulde vragenlijst en praten wij met jou over de verschillende onderzoeken die mogelijk zijn in de zwangerschap. Hiernaast wordt je bloeddruk en gewicht gemeten. Tijdens de intake krijgt je een formulier mee om bloed te laten prikken. Wij willen weten welke bloedgroep en rhesusfactor je hebt, je ijzer en suikergehalte wordt bepaald, daarnaast wordt er gekeken of er sprake is van hepatitis B (leverontsteking), lues/syfilis (geslachtsziekte) of HIV (het virus wat aids veroorzaakt). De uitslagen van het bloedonderzoek krijg je van ons bij de eerstvolgende controle. Wil je meer weten over de bloedonderzoeken? Deze kunt u vinden op de website van het RIVM.
Het intakegesprek wordt vaak gecombineerd met een vroege echo. Deze echo is niet verplicht. Meer informatie over deze echo vindt je hier.

Vervolgcontroles
In de zwangerschap kom je gemiddeld 12 keer op controle bij de verloskundige. Hoe vaak je precies langs komt is afhankelijk van jouw behoefte. In het begin zit er een langere tijd tussen de controles en aan het einde van de zwangerschap kom je elke week op controle. Tijdens de vervolgcontroles wordt jouw bloeddruk gemeten en kijken we naar de ligging en groei van de baby. Vanaf 13 weken kunnen wij de hartslag van de baby beluisteren. Als je ongerust bent mag je altijd een keer extra op controle komen. Neem hiervoor contact met ons op.
Tijdens de zwangerschap krijg je verschillende echo’s aangeboden. Bij 10-12 weken zwangerschap maken wij een termijnecho, hierbij wordt de uitgerekende datum vastgesteld. Bij 19 weken krijgt je een uitgebreide screeningsecho waarbij het kindje van top tot teen zal worden nagekeken. Hiernaast krijgt je rond 35 weken nog een liggingsecho om te bepalen hoe de baby ligt. Meer informatie over de verschillende echo’s is te vinden via het kopje echo.

Inloopspreekuur
Elke dinsdagavond kun je bij ons terecht op het inloopspreekuur. Wij als verloskundigen merken dat een zwangerschap een spannende periode is, zeker als je het kindje nog niet voelt bewegen. Daarom vinden sommige zwangeren het fijn om een keertje extra langs te komen om hartje te luisteren. Of misschien voel je je kindje al wel bewegen, maar wil je iemand van je familie of vrienden een keer meenemen naar de verloskundige, dit kan allemaal tijdens het inloopspreekuur.
Het inloopspreekuur is elke dinsdag tussen 18:30 – 19:30 uur. Je kunt hier zonder afspraak langskomen om hartje te luisteren. De afspraak duurt maximaal 5-10 minuten. Je kunt vragen stellen en we voelen je buik en luisteren het hartje van de baby. Dit spreekuur is echter niet bedoeld als vervanging voor dringende vragen of echo’s. Hiervoor moet je contact opnemen met de dienstdoende verloskundige.
Ook als je onder controle bent bij de gynaecoloog mag je gebruik maken van het inloopspreekuur. Je bent welkom op ons inloopspreekuur vanaf 13 weken zwangerschap. Het inloopspreekuur is altijd op onze locatie aan de Clara Wichmanntuin.