Poliklinisch bevallen

header_bevalling_okt2016

Op eigen wens in het ziekenhuis bevallen
Indien je in het ziekenhuis wilt bevallen noemen we dit een poliklinische bevalling. Een poliklinische bevalling houdt in dat je met je eigen verloskundige in het ziekenhuis bevalt. Wij begeleiden poliklinische bevallingen in de Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar (voorheen MCA). Je kunt een poliklinische bevalling zien als een verplaatste thuisbevalling.

Net als bij de thuisbevalling komen we wanneer de bevalling begonnen is eerst thuis langs om te kijken hoe het gaat en hoe ver de bevalling gevorderd is. Wanneer de bevalling ver genoeg gevorderd is, nemen wij contact op met de Noordwest Ziekenhuisgroep en regelen wij een kamer voor je op de verloskamers, afdeling 338.

Als jouw bevalling normaal en zonder complicaties verloopt dan wordt je ongeveer twee uur na de geboorte van je kind ontslagen uit het ziekenhuis, dit gebeurt ook ’s soms nachts. Als je naar huis gaat uit het ziekenhuis kan je zelf de kraamzorg bellen, zij komen je dan zo snel mogelijk thuis helpen. Indien je ’s nachts naar huis komt, is het bij de meeste kraamzorgorganisaties ook mogelijk om een aantal uur opstartzorg te krijgen. Vraag hier naar bij het intakegesprek met de kraamzorg.

Kosten
Een ziekenhuisbevalling die medisch noodzakelijk is, wordt volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bijdrage wisselt per ziekenhuis en is afhankelijk van het aantal dagen die je in het ziekenhuis verblijft, kosten zitten meestal tussen de 350 en 400 euro. Sommige (aanvullende) zorgverzekeringen dekken ook (een deel van) deze kosten. Vraag dit voor je gaat bevallen na bij je verzekeraar.