Thuis bevallen

Header_Geboren

Thuis bevallen veilig?
Als je 37 weken of langer zwanger bent en je zwangerschap verloopt goed dan mag je ervoor kiezen om thuis te bevallen. Een thuisbevalling is net zo veilig als een poliklinische bevalling. Dit komt omdat we regelmatig nascholingen volgen om te handelen bij onvoorziene noodsituaties. Indien nodig kunnen wij medicijnen toedienen om bijvoorbeeld overmatig bloedverlies te stoppen. Ook hebben we altijd een zuurstoffles bij ons om de baby te beademen wanneer dit nodig is.
Als er tijdens de bevalling complicaties optreden, zullen we je doorverwijzen naar de gynaecoloog in de Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar (NWZ). Bij een eerste bevalling is de kans hierop groter dan wanneer je al een keer bevallen bent. Indien er sprake is van een spoedindicatie bellen wij een ambulance om je naar het ziekenhuis te vervoeren. Meestal is het mogelijk om met je eigen auto naar het NWZ te gaan.

Voorbereiding
Tussen de 30 en 33 weken heb je met één van de verloskundigen het bevallingsgesprek. In dit gesprek zullen we vragen hoe je naar de bevalling toekijkt en welke wensen je hebt. We zullen je de instructies geven wanneer je moet bellen en uitleggen hoe een bevalling meestal verloopt. Wil je meer informatie? Kom dan naar onze informatieavond over de bevalling.

Zorg vanaf 37 weken dat thuis alles klaar is voor de bevalling. Zorg dat je bed op de goede werkhoogte staat (75-80 cm). Je kunt het bed verhogen met klossen of bijvoorbeeld bierkratjes. Klossen kun je huren bij de thuiszorgwinkel. Verder heb je het volgende nodig:

–   Een zeiltje voor over het gehele matras.
–   Kraampakket
–   2 Emmers met daarin grijze vuilniszakken
–   2 metalen kruiken
–   Vluchttas: babykleren, toiletspullen, badjas & slippers, fototoestel etc
–   Zwangerschapskaart

Wij doen liever geen bevallingen op de tweede verdieping. Slaap je op zolder of heb je problemen met het ophogen van het bed? Bespreek dit dan met ons tijdens het bevalgesprek.

De bevalling
Wanneer de bevalling is begonnen komen wij (meerdere malen) thuis controleren hoe het gaat met jou en de baby. Verder beoordelen we hoever de bevalling is gevorderd door middel van in- en uitwendig onderzoek. Hiernaast bewaken wij de conditie van het kind door naar de harttonen te luisteren.
Tijdens de bevalling bellen wij de kraamverzorgster om ons te assisteren. Samen zijn wij er om jou door het laatste moeilijke stuk van de bevalling te begeleiden. Probeer ook zelf aan te geven hoe we je het beste kunnen begeleiden.

Als alles goed gaat en je thuis bevallen bent, blijven wij ongeveer tot twee uur na de bevalling om te controleren hoe het gaat met jou en de baby. De kraamverzorgster blijft na de bevalling nog wat langer bij jullie. Zij helpt met de voeding van de baby en het verzorgen van de pas bevallen vrouw.