Aangifte

header_aangifte_okt2016

Aangifte geboorte
Binnen drie dagen na de geboorte moet jouw kind worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand van de geboorteplaats van je kind. Wanneer je kind op een donderdag, vrijdag, zaterdag, zondagĀ of op een erkende feestdag geboren wordt hebben jullie twee werkdagen de tijd om aangifte te doen. Je begint dan te tellen op de eerst volgende werkdag. Indien je te laat aangifte doet kun je een boete krijgen.
De vader of moeder moet aangifte doen van de geboorte van hun kind. Kunnen zij geen aangifte doen? Dan moet iemand het doen die aanwezig was bij de geboorte. Dit kan een familielid zijn, de verloskundige, arts of kraamverzorgende.

Voor het doen van aangifte is het noodzakelijk om vooraf een afspraak te maken. Hierdoor ben je ook aan de beurt op de afgesproken tijd. De afspraak voor aangifte kan telefonisch worden ingepland of online met je DigiD.

Je doet aangifte van de geboorte van je kind in de gemeente waarin het kind is geboren. Dit doe je bij de burgerlijke stand. Hiervoor moet je een aantal documenten bij je hebben:

  • Geldig paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) van degene die aangifte doet. Woon je in de gemeente waar je aangifte doet? Dan mag het ook een rijbewijs zijn.
  • Geldig paspoort of ID-kaart van de moeder. Woont de moeder in de gemeente waar je aangifte doet? Dan mag het ook een rijbewijs zijn.

Eventueel:

  • Geboortebericht van de arts of verloskundige (als je kind in een ziekenhuis is geboren).
  • Akte van erkenning (als je kind voor de geboorte is erkend).
  • Akte van naamskeuze (als bij erkenning voor de geboorte is vastgelegd welke achternaam het kind krijgt).
  • Trouwboekje (als je getrouwd bent; je kind wordt dan bijgeschreven in jouw trouwboekje. Dit is niet verplicht).

Afhandeling van de geboorteaangifte
Bij de geboorteaangifte van je kind maakt de ambtenaar van de burgerlijke stand een geboorteakte op. Dit is het bewijs van de geboorte van je kind. In de akte staan de namen van het kind. Controleer voordat je de geboorteakte ondertekent of de namen goed geschreven zijn!
Bij de aangifte wordt jullie kind geregistreerd in de Basisregistratie personen (BRP) en krijg je een burgerservicenummer (BSN). Dit gebeurt direct als je woont in de plaats waar je aangifte doet. Is jouw kind geboren in een andere gemeente dan waar je woont? Dan wordt je gemeente automatisch op de hoogte gesteld van de geboorte. Dit gebeurt door de gemeente waar het kind is geboren.

Kosten van de geboorteaangifte
Aan geboorteaangifte zijn geen kosten verbonden. Wel betaal je kosten als je een afschrift van de geboorteakte wilt.

Voor meer informatieĀ en openingstijden van het gemeentehuis zie:
www.heerhugowaard.nl
www.alkmaar.nl
www.koggenland.nl
www.niedorp.nl
www.schermer.nl