Verloskundigenpraktijk
Heerhugowaard e.o.

Persoonlijk & betrokken

Wij staan voor deskundig, professioneel en betrokken zorg.

Neem gerust contact op.

072 574 1926 06 21 21 43 66

Corona Update

— Corona update 26-4-2021 —

Afgelopen weekend kwam in het nieuws dat de geboortezorgorganisaties het advies ten aanzien van vaccineren van zwangeren met het pfizer- of moderna vaccin hebben aangepast. Het is logisch dat daar vragen over zijn. Hieronder zijn de belangrijkste overwegingen toegelicht:

 1. Onderzoeken naar corona (tijdens de zwangerschap) zijn voortschrijdend inzicht. In Amerika is onderzoek gedaan naar het verloop van corona bij meer dan 8000 vrouwen. Hieruit bleek dat, anders dan wat eerder gedacht werd, zwangeren een hoger risico lopen op een ernstiger verloop van corona. Zo werden er meer opnames op de IC gezien en kwamen vroeggeboortes 3x vaker voor dan in de normale populatie (hier komt vroeggeboorte bij ongeveer 7-8% voor).
 2. Antistoffen kunnen via de placenta doorgegeven worden aan je ongeboren kindje
 3. Er is geen toename in ernstige bijwerkingen van het vaccin gevonden bij zwangeren (wel werden misselijkheid en braken vaker opgegeven als bijwerking)
 4. Het vaccin veroorzaakt geen onvruchtbaarheid en er komen niet meer miskramen voor.
 5. Na het vaccineren worden er geen extra complicaties van de pasgeborene gezien.

Hierbij zijn wel een aantal kanttekeningen te plaatsen. Zo werd in het onderzoek 29% gevaccineerd in het eerste trimester, 43% in het tweede trimester en 26% in het derde trimester. Het overgrote deel is dus in de laatste 2 trimesters gevaccineerd, waarbij je altijd al minder risico hebt op een miskraam of aangeboren afwijkingen. Ook zijn enkel de kinderen uit de laatste trimester groep tot nu toe geboren. 

Het blijft dus aan jezelf of je je wilt vaccineren of niet. Kijk bijvoorbeeld of je in een risicogroep zit (bijvoorbeeld werkgerelateerd of in je algemene gezondheid) en of je jezelf op een andere manier beter kunt beschermen (bijvoorbeeld alleen thuis werken).

Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie, dan mag je ons altijd bellen als je de voors- en tegens samen wilt afwegen. 

Mocht je nog meer willen lezen; kun je bijvoorbeeld kijken naar deze linkjes:

https://www.makesciencework.nl/post/nieuw-wél-vaccineren-tegen-covid19-tijdens-de-zwangerschap

https://www.makesciencework.nl/post/vaccinatie-tijdens-de-zwangerschap

 • Intensieve begeleiding tijdens bevalling
 • 24/7 bereikbaar
 • Centering Pregnancy
 • Alle echo's door eigen verloskundige
 • Aanmelden kan al vanaf positieve test
 • Avond spreekuur / zaterdag spreekuur

Persoonlijk en betrokken

Wij stemmen onze verloskundige zorg af op jouw persoonlijke zorgbehoeftes en wensen. Wij bewaken en bevorderen het natuurlijke proces van zwanger zijn en de geboorte van een kind, hierbij staat de veiligheid voor moeder en kind centraal.

Zwangerschapswens

Zwangerschapswens

Je probeert zwanger te worden, spannend! Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

lees meer

Anticonceptie

Wij zijn bevoegd om verschillende vormen van anticonceptie voor te schrijven. Tijdens een consult bij ons op de praktijk informeren we je over de voor- en nadelen van de verschillende soorten anticonceptie en helpen je bij het maken van een keuze.

lees meer
Anticonceptie

Spreekuurlocaties

Wij houden spreekuur op drie verschillende locaties:

Clara Wichmanntuin 10
1705 JZ Heerhugowaard
0725741926

Onze hoofdlocatie bevindt zich aan de Oosttangent tegenover de Albert Heijn. Je kunt hier vijf dagen in de week terecht voor het spreekuur, soms zelfs op zaterdag. Alle soorten echo’s worden op deze locatie gemaakt.

Dokter Lohmannstraat 21
1713 TG Obdam
0725741926

Op woensdagmiddag houden wij (meestal) vanaf 14:30 uur spreekuur. Deze locatie bevindt zich in het gezondheidscentrum. Wij zitten hier in dezelfde ruimte als het CJG. Op deze locatie is het niet mogelijk om echo’s te laten maken.

Van Hellemondtstraat 3
1701 ER Heerhugowaard
0725741926

Het spreekuur varieert per week, maar is vaak in de middag. Deze locatie is op de begane grond bij de bloedafname van Starlet DC. Het is niet mogelijk om hier echo's te laten maken.

Wil je een afspraak maken?

Meld je aan voor een afspraak door middel van het invullen van ons aanmeldformulier.

Aanmelden
© 2021 Verloskundigenpraktijk Heerhugowaard