Update Coronavirus

1 juli 2020

 

 

Belangrijkste punten versoepeling corona maatregelen:

Update Coronavirus
– Partners alleen mee met echo’s
– Reguliere controles (bloeddruk meten en hartje luisteren) kom je alleen (geen partners en kinderen)
– Vanaf 1 juli locatie Obdam weer open
– Blijf bij klachten zoals hoesten, verkoudheid, keelpijn en koorts thuis
– Inloopspreekuur is tot op heden helaas uitgesteld

Op deze manier blijven jij, je partner, andere zwangeren en wij als verloskundigen (en onze gezinnen) beschermd!

Zie onderstaand bericht voor de toelichting.

8 mei 2020

Verruiming zorg per 11 mei 2020, terug naar normaal!

Jullie hebben het misschien in de media al gelezen: de corona-maatregelen worden weer wat versoepeld vanaf 11 mei. Hier zijn wij heel erg blij mee!!

In onze regio gaan we vandaag en dit weekend aan de slag om te bepalen hoe het er precies uit komt te zien. Het is namelijk belangrijk om rustig uit te gaan breiden om het risico op besmetting voor jullie en onszelf zo laag mogelijk te houden. Natuurlijk nemen we hierbij jullie wensen serieus! Onderstaande punten zijn vanaf maandag 11 mei ieder geval weer mogelijk:

-Als zwangere mag je vanaf maandag weer één iemand meenemen naar de medische echo’s. 

-Bij overige controles kom je alleen. Indien er een noodzaak is dat jouw partner mee komt naar de praktijk, overleg dit alvorens. Dit om de besmettingskans van Corona zo klein mogelijk te houden. Voor ons, jou en jouw omgeving. Ook kinderen, opa’s en oma’s of vrienden zijn voor nu niet extra toegestaan in onze praktijk. 

-Partners mogen vanaf maandag weer meer naar de echo! GEEN kinderen.
Dit betekent dat wij pretecho’s en geslachtsecho’s ook weer gaan inplannen. Om drukte tijdens het telefonisch spreekuur te voorkomen vragen wij jullie ons te mailen naar info@vphw.nl met het verzoek vrijblijvende echo. Dan nemen wij contact op.

– In de wachtkamer en spreekkamers hebben wij het meubilair ingericht om de 1,5 meter- afstand te kunnen waarborgen. Er mogen max. 4 mensen in de wachtkamer

-Blijf thuis met klachten van verkoudheid, koorts, keelpijn en/of benauwdheid. Dit geldt ook voor jouw partner!! Bel ons voor het maken van een nieuwe afspraak

-Er mag een derde persoon bij de bevalling aanwezig zijn in de thuissituatie. Als je poliklinisch wilt bevallen mag er één persoon met je mee, dit geldt voor ziekenhuizen in de regio.

 

Wij laten jullie het direct weten als er meer bekend is over andere zaken!

 

 

27 April 2020

Verruimingen Coronavirus beleid naar aanleiding van persconferentie 21 april 2020!!

Beste cliënten van verloskundigenpraktijk Heerhugowaard e.o.,

Naar aanleiding van de nieuwe aanbevelingen van het Outbreak Management Team en de persconferentie van 21 april, zijn de verloskundigen in Nederland ook aan de slag gegaan om te kijken welke Corona maatregelen aangepast kunnen worden. Er zijn landelijk zorgen dat we een tweede crisis gaan krijgen als we nu alweer terug naar het normale zouden gaan. Hier moeten we met zijn allen voor waken, vandaar dat lang niet alle maatregelen nu teruggedraaid kunnen worden. 

Wat verandert dit voor de verloskundige zorg vanaf 28 april?

De echo bij 7-8 weken wordt weer aangeboden om te zien of er een kloppend hartje is en of de zwangerschap op de juiste plek ontwikkelt (in de baarmoeder, en niet daarbuiten).

– Het intakegesprek en de voorlichting over de twintig weken echo en NIPT zijn nog wel telefonisch. Je kan je voorbereiden op dit gesprek door je in te lezen in de folder die wij sturen via de mail.

– De controle afspraken vinden nog steeds plaats op de praktijk, we meten jouw bloeddruk, voelen naar de groei van de buik en luisteren het hartje van de baby.

Bij spoed zijn we 24uur per dag te bereiken op ons 06 nummer: 06-21214366

– Bij 24 weken en 33 weken is de controle niet op de praktijk, deze is telefonisch.

Helaas: Alle controles, dus ook de echo’s, intakes en uitgebreide gesprekken zijn nog steeds zonder partner en zonder andere kinderen. We verwachten jou dus alleen op de praktijk. Weet dat wij dit de moeilijkste maatregel vinden van allemaal. Juist omdat wij ons goed realiseren hoe spannend deze controles voor jullie samen zijn. De Taskforce van de verloskundigen en gynaecologen denken echter dat het echt te vroeg is om weer meerdere mensen toe te laten tot deze afspraken.

Voor bevallingen en consulten thuis verandert er niets. Wij komen bij je thuis, bespreken jouw wensen tot plaats van de bevalling en gaan indien nodig/gewenst mee naar het ziekenhuis.Je partner mag natuurlijk mee, maar anderen niet. Dus helaas geen moeder, zus of vriendin erbij. Wat ook is veranderd is dat alle zwangeren die naar het ziekenhuis gaan of moeten, dus voor een consult of bevalling, worden getest op corona.

Als je Corona klachten hebt, of positief bent getest op Corona, verwachten we dat je ons zo snel mogelijk op de hoogte stelt. In principe ziek je dit thuis uit en proberen we alle consulten uit te stellen tot je geen klachten meer hebt. De onderzoeken tot nu toe wijzen uit dat Corona in de zwangerschap niet anderen verloopt dan buiten de zwangerschap en de risico’s voor de baby blijken tot nu toe zeer klein. Mocht een controle thuis nodig zijn of ga je bevallen en ben je verdacht of positief getest, dan zullen wij zorgen voor de noodzakelijke beschermingsmiddelen en de bevalling geheel beschermd begeleiden.

Verder mogen verloskundigen vanaf nu ook weer één kraamvisite thuis doen. De andere visites doen we telefonisch. Als er een reden is om thuis langs te komen dan doen wij dit uiteraard.                                                                  Indien je een nacontrole afspreekt bij de verloskundige zal deze telefonisch zijn. Ook het plaatsen van spiralen wordt weer op de praktijk gedaan.

Het blijft heel belangrijk dat jullie in alle gevallen contact opnemen als je vragen hebt of klachten. Bel altijd met vragen naar het telefonisch spreekuur (072-5741926) , en bij spoed of zaken die niet kunnen wachten naar de dienstdoende verloskundige ( 06-21214366).

Tot zover de aanpassingen in de verloskundige zorg. We hopen dat we jullie weer spoedig op onze eigen vertrouwde manier kunnen gaan begeleiden.

Team Heerhugowaard

15 april 2020

Zwangerschapscursus en Corona

Kijk op onze pagina voor verschillende zwangerschapscursussen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: be bold and beautiful.nl/cursus

1 april 2020

Update Coronavirus en verloskundige zorg: Maatregelen verlengd 

Zoals beloofd geven we hierbij de laatste update met betrekking tot het Coronavirus en de invloed hiervan op de verloskundige zorgverlening. Helaas zijn de eerder opgestelde regels verlengd tot ieder geval 28 april. Echter plannen wij tot de nieuwe plannen op 21 april bekend zijn gemaakt, geen niet-medische echo’s (vroege echo’s, geslachtsecho’s en pretecho’s). 

Vanuit de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV) is een nationaal advies gegeven met betrekking tot het coronavirus. Om de zorg voor jou en je zwangerschap of pasgeboren baby zo veilig mogelijk te houden, maar ook om onszelf als zorgverlener te beschermen, zijn we genoodzaakt de volgende maatregelen te nemen.

Onderstaand de belangrijkste punten:

Spreekuur

 • Blijf bij koorts of klachten van verkoudheid thuis!! Bel de verloskundigenpraktijk om je afspraak te verplaatsen.
 • De tijd tussen jouw zwangerschapscontroles wordt langer, hierdoor kom je tot 28 april minder vaak op controle. Het is mogelijk dat je door ons dit weekend, of begin volgende week gebeld wordt om de afspraak te wijzigen. mail ons bij vragen naar het volgende emailadres: info@vphw.nl. De controles houden wij zo kort mogelijk. Ons advies is om uitgebreide vragen naar ons te mailen of telefonisch te stellen, we kunnen je bijvoorbeeld inplannen voor een belafspraak met de verloskundige. Hiervoor zijn wij te bereiken op werkdagen via het telefonisch spreekuur en bij spoed op het 06-nummer.
 • De geplande medische echo’s blijven staan maar er mogen geen anderen mee. Dus ook geen partner!!
 • Ook mogen er geen andere mensen (kinderen, partners) mee  naar het reguliere spreekuur.
 • Het inloopspreekuur zal tot en met 28 april niet doorgaan
 • Wij geven komende tijd geen hand op het spreekuur.
 • Tijdschriften, boeken en speelgoed worden uit de wachtkamer gehaald.

Bevallingen

 • Momenteel is er nog keuzevrijheid om zowel thuis als in het ziekenhuis te bevallen.
 • Zowel in het ziekenhuis als thuis mag er één persoon bij de bevalling zijn. Overige geboortepartnes zijn niet toegestaan.
 • Zijn jij en/of je partner verkouden als de bevalling zich aandient, geef dit aan!

Kraamvisites

 • De kraamvisites worden zoveel mogelijk telefonisch gedaan. Indien nodig komen wij natuurlijk langs.
 • Als de kraamzorg aanwezig is, kan er geen visite komen. 
 • Denk aan (k)raamvisite en/of facetime om jullie wonder aan nieuwsgierige familieleden te laten zien!

Tot slot, vinden we het belangrijk dat jullie weten dat wij deze maatregelen vervelend vinden. Echter vinden wij jullie, en onze, gezondheid belangrijk. Bij vragen over afspraken en dergelijke zijn we via het telefonisch spreekuur te bereiken. Voor spoed kan je ons natuurlijk bellen op ons 06-nummer.

Stay safe!  Team Heerhugowaard.

29 maart 2020

Voorlichtingsavond bevalling NWZ

De voorlichtingsavonden op 14 april 2020 en 12 mei 2020 zijn geannuleerd vanwege de maatregelen rondom het Coronavirus. Op een later moment wordt bekeken of deze bijeenkomst op een andere datum kan plaatsvinden. Jullie wensen en vragen over de bevalling worden besproken met de verloskundige op het spreekuur. Dit vindt plaats wanneer je ongeveer 30 weken zwanger bent.

Op de website https://deverloskundige.nl/bevalling vindt je informatie om je voor te bereiden. 

21 maart 2020

Echografie en Corona

Het zijn uitzonderlijke tijden: op dit moment worden vanuit de politiek en de gezondheidszorg maatregelen getroffen om de verspreiding te vertragen zodat de zorgopvang geborgd kan blijven. Deze maatregelen zijn tijdelijk en worden dagelijks heroverwogen en zo nodig aangepast. Ook voor de echo’s tijdens de zwangerschap zijn maatregelen opgesteld.

Helaas plannen wij voorlopig geen echo’s welke niet medisch noodzakelijk zijn. Daarnaast is het helaas landelijk besloten dat er géén partners bij de echo’s aanwezig mogen zijn. Dit om de doorloop zo klein mogelijk te houden en ons als zorgverleners gezond te houden, zo houden we onze zwangeren ook gezond!

Zie voor de volledige informatie onze pagina https://verloskundigenhhw.nl/echoscopie-en-corona/

16 maart 2020

Bloedafname via starlet

Elke zwangere komt tijdens de zwangerschap in aanmerking voor een aantal bloedafnames. Hiervoor verwijzen wij jullie door naar Starlet priklocaties.

let op! Een enkele locatie is gesloten. De meeste locaties in Heerhugowaard en het Alkmaar zijn geopend. Kijk voor het prikken op de website van Starlet:

https://www.starlet-dc.nl/home/

13 maart 2020

Update Coronavirus en verloskundige zorg

Vandaag (13 maart 2020) is vanuit de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV) een nationaal advies gegeven met betrekking tot het coronavirus. Om de zorg voor jou en je zwangerschap of pasgeboren baby zo veilig mogelijk te houden, maar ook om onszelf als zorgverlener te beschermen, zijn we genoodzaakt de volgende maatregelen te nemen.

Onderstaand de belangrijkste punten:

Spreekuur

 • Blijf bij koorts of klachten van verkoudheid thuis!! Bel de verloskundigenpraktijk om je afspraak te verplaatsen.
 • De tijd tussen jouw zwangerschapscontroles wordt langer, hierdoor kom je tot 1 april minder vaak op controle. Het is mogelijk dat je door ons dit weekend, of begin volgende week gebeld wordt om de afspraak te wijzigen. mail ons bij vragen naar het volgende emailadres: info@vphw.nl. De controles houden wij zo kort mogelijk. Ons advies is om uitgebreide vragen naar ons te mailen of telefonisch te stellen, we kunnen je bijvoorbeeld inplannen voor een belafspraak met de verloskundige. Hiervoor zijn wij te bereiken op werkdagen via het telefonisch spreekuur en bij spoed op het 06-nummer.
 • De geplande medische echo’s blijven staan maar er mogen geen anderen mee. Dus ook geen partner!!
 • Ook mogen er geen andere mensen (kinderen, partners) mee  naar het reguliere spreekuur.
 • Het inloopspreekuur zal tot en met 31 maart niet doorgaan
 • Wij geven komende tijd geen hand op het spreekuur.
 • Tijdschriften, boeken en speelgoed worden uit de wachtkamer gehaald.

Bevallingen

 • Momenteel is er nog keuzevrijheid om zowel thuis als in het ziekenhuis te bevallen.
 • Zowel in het ziekenhuis als thuis mag er één persoon bij de bevalling zijn. Overige geboortepartnes zijn niet toegestaan.
 • Zijn jij en/of je partner verkouden als de bevalling zich aandient, geef dit aan!

Kraamvisites

 • De kraamvisites worden zoveel mogelijk telefonisch gedaan. Indien nodig komen wij natuurlijk langs.
 • Als de kraamzorg aanwezig is, kan er geen visite komen. 
 • Denk aan (k)raamvisite en/of facetime om jullie wonder aan nieuwsgierige familieleden te laten zien!

Tot slot, vinden we het belangrijk dat jullie weten dat wij deze maatregelen vervelend vinden. Echter vinden wij jullie, en onze, gezondheid belangrijk. Bij vragen over afspraken en dergelijke zijn we via het telefonisch spreekuur te bereiken. Voor spoed kan je ons natuurlijk bellen op ons 06-nummer.

Team Heerhugowaard.

Maart 2020

 

Coronavirus en zwangerschap

In Nederland is bij een aantal personen het Coronavirus (COVID-19) vastgesteld. We merken dat er daarom meer behoefte is aan informatie over dit nieuwe virus in relatie tot jouw zwangerschap en pasgeboren kindje.

Het RIVM geeft hierover de meest betrouwbare informatie en is up-to-date. Hieronder een paar antwoorden op de meest voorkomende vragen:

Moet een zwangere vrouw zich extra zorgen maken?

Nee. De infectie met het nieuwe coronavirus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.


 Is het Coronavirus overdraagbaar op de ongeboren baby tijdens de zwangerschap?

In het medische vakblad The Lancet verscheen een kleinschalige studie over negen zwangere vrouwen met COVID-19. Ook het vruchtwater, borstvoeding en het bloed in de navelstreng werden getest. De belangrijkste voorlopige conclusie is dat het erop lijkt dat het virus niet in de buik al overdraagbaar is (geen sprake van verticale transmissie).

Wat is het risico van het virus voor pasgeboren baby’s?

Dat COVID-19 waarschijnlijk niet overdraagbaar is via de navelstreng, wil dat niet zeggen dat pasgeboren baby’s niet ziek kunnen worden. De ziekte is namelijk overdraagbaar door lichamelijk contact. Hygiënemaatregelen zijn hier wederom belangrijk.

Wat is het advies bij kraambezoeken?

Het is belangrijk dat het kraambezoek zich ook houdt aan de hygiënemaatregelen.

Het Coronavirus verspreidt zich via druppeltjes tijdens het hoesten en niezen. Om de kans op verspreiding te verkleinen is het belangrijk om:

 • Regelmatig je handen te wassen
 • Niezen en hoesten aan de binnenkant van de elleboog
 • Papieren zakdoekjes na gebruik gelijk weg te gooien
 • Mondkapjes sluiten de mond en neus niet 100% af. Daarom helpen deze onvoldoende.

 

Bij de volgende symptomen wordt afgeraden om naar de verloskundigenpraktijk te komen, dit geldt ook voor je partner of kinderen.

 • Koorts van 38.0 graden of hoger
 • Hoesten en/of klachten van kortademigheid

 Kijk voor meer informatie op onze website. Neem bij andere vragen over het virus contact op met het RIVM via telefoonnummer 0800-1351.

Bronnen: RIVM https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19, The Lancet What are the risks of COVID-19 infection in pregnant women?, KNOV, De verloskundige.nl