Anticonceptie

header_anticonceptie_okt2016Anticonceptie na de bevalling
Direct na de bevalling staat het hoofd er meestal niet naar om weer te gaan vrijen. Toch kun je sneller vruchtbaar zijn dan verwacht. Ongeveer 2 weken voordat je ongesteld wordt, vindt de eisprong plaats. Daardoor kun je al vruchtbaar zijn zonder dat je dit weet. De eerste menstruatie kan vanaf 6 weken na de bevalling weer op gang komen. Het kan ook nog maanden wegblijven. Het is aan te raden om al vrij snel na de bevalling over anticonceptie na te denken. Als je niet gelijk weer zwanger wilt worden zorg dan dat je anticonceptie gebruikt als je weer gaat vrijen na de bevalling. Het geven van volledige borstvoeding (inclusief de nachtvoeding) kan de kans op een nieuwe zwangerschap aanzienlijk verkleinen maar niet uitsluiten.

Er zijn een heleboel soorten anticonceptie: natuurlijke methoden, hormonale methoden, hormoonvrije methoden en definitieve methoden. Welk soort anticonceptie voor jou geschikt is hangt volledig af van je persoonlijke situatie.

Anticonceptie en borstvoeding
Bij borstvoeding gaat de voorkeur uit naar anticonceptie zonder hormonen of met alleen progestageen. Voorbeelden hiervan zijn het condoom, het spiraal (zowel koper als hormoon), de prikpil, de minipil en het implantatiestaafje.
Anticonceptie met twee soorten hormonen kunnen ervoor zorgen dat de borstvoeding iets terugloopt. Voorbeelden hiervan zijn de combinatiepil, de pleister en de ring. Als je één van deze methode wilt gebruiken terwijl je borstvoeding geeft is het belangrijk om te blijven voeden op verzoek.

Anticonceptie via de verloskundige
In de zwangerschap of het kraambed geven wij informatie over verschillende anticonceptiemethoden. Tijdens de nacontrole en zes weken na de bevalling komt dit onderwerp weer ter sprake. Sinds 1 september 2014 zijn verloskundigen bevoegd om anticonceptie voor te schrijven aan vrouwen in het kraambed. Hiernaast mogen verloskundigen na scholing ook een spiraaltje of een implantatiestaafje plaatsen. Sabine en Kelly hebben deze scholing volbracht en plaatsen vanaf 10 weken na de bevalling het koperspiraal of het hormoonspiraal. Tijdens de nacontrole kun je ook bij hen terecht voor het voorschrijven van de pil of andere anticonceptiemethoden.
Indien je een spiraaltje wilt laten plaatsen door een van de verloskundigen vragen wij hier een eigen bijdrage voor van € 58,86,- (dit is het huisartsentarief). Je kunt de factuur indienen bij de zorgverzekeraar, en deze wordt steeds vaker vegoed. De vergoeding van het spiraaltje zelf hangt af van jouw verzekering. Na het plaatsen van het spiraal maken wij een inwendige echo om te kijken of het spiraal juist is geplaatst. Ook na 6 weken kijken wij nogmaals of het spiraal op de goede plek zit in de baarmoeder. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.
Als wij anticonceptie voor je uitschrijven stellen wij de huisarts per mail op de hoogte.

Meer informatie over anticonceptie na de bevalling? Neem contact op met Sabine of Kelly of via de volgende websites: