Verloskundigenpraktijk
Heerhugowaard e.o.

Persoonlijk & betrokken

Wij staan voor deskundig, professioneel en betrokken zorg.

Neem gerust contact op.

072 574 1926

Tijdens de zwangerschap zullen wij met jou bespreken welke voorkeur voor voeding je hebt. Welke keuze je ook maakt, het is jouw beslissing. Wij zullen je informeren en helpen met het maken van de keuze. Borstvoeding is wereldwijd de eerste en beste keus als voeding, dit komt door de belangrijke stoffen in borstvoeding die de baby tegen infecties en allergieën beschermen. Het kan zijn dat je om medische of persoonlijk redenen geen borstvoeding gaat geven. Nogmaals, het belangrijkste is dat jij je goed voelt bij de keuze voor het geven van borst- of flesvoeding.


Borstvoeding

Borstvoeding

Al tijdens de zwangerschap bereidt jouw lichaam zich al voor op het geven van borstvoeding. Omdat borstvoeding zich aanpast op de behoeften van jouw kindje in elke fase, wordt dit daarom als de ‘gouden standaard’ gezien. De grootste gezondheidsvoordelen zijn voor jou en je kindje als je ten minste 6 maanden borstvoeding geeft.

Borstvoeding geven bevordert een gewichtstoename die past bij jouw kind, zodat de kans op overgewicht later kleiner is, het beschermt de baby tegen allergieën en helpt bij de opbouw van de maag-darmflora. Daarnaast beschermt borstvoeding de baby tegen infecties, astma en diabetes en verlaagt het de kans op wiegendood.

Al direct na de bevalling is het belangrijk om jouw kindje aan te leggen. Borstvoeding geven moeten moeder en kind beide leren. Het is een natuurlijk iets, maar gaat niet automatisch. Om de borstvoeding goed op gang te brengen zullen wij er altijd naar streven om de baby binnen een uur na de bevalling aan de borst te leggen. Ook in de eerste dagen na de bevalling is het belangrijk om je kindje regelmatig aan te leggen om de melkproductie op gang te brengen, deze omslag merk je vaak op de vierde dag na de bevalling. kunt merken dat je borsten groter en gespannen aanvoelen. Deze spanning heet stuwing. Na de stuwing komt er vaak een rustiger schema in de borstvoeding. Meestal drinkt je kind rond de 7 voedingen per 24 uur.

Lactatiekundige

Tijdens de kraamweek kan het voorkomen dat er specifieke vragen zijn over het geven van borstvoeding. Een lactatiekundige kan hierbij helpen. Zij is een expert op het gebied van borstvoeding en kijkt naar jullie situatie om een plan op maat te maken. Ook tijdens de zwangerschap kunnen er vragen zijn over borstvoeding. Bijvoorbeeld na een borstvergroting of verkleining. Tijdens de zwangerschap is het ook mogelijk om bij de lactatiekundige een consult aan te vragen. Hier is geen verwijzing voor nodig.

In moedermelk zitten bijna alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft om te groeien. Alleen vitamine K en D zitten er niet voldoende in. Een week na de bevalling start je met het geven van deze vitamines. Vitamine K geef je de eerste drie maanden na de bevalling, en vitamine D tot je kindje 4 jaar is.

Via de GGD kun je een gratis bijeenkomst over borstvoeding volgen. Je kan je opgeven via de GGD. Meer informatie over borstvoeding kunt u vinden via de volgende websites:

Kunstvoeding

Er zijn verschillende soorten flesvoeding te koop. Kies voor de bevalling een merk uit en koop daarvan zuigelingenvoeding nummer 1. Er is geen merk dat wij adviseren, alle kunstvoeding in Nederland voldoet aan de standaard eisen. Het is verstandig één merk voeding te kiezen en je baby deze te blijven geven.

Kraamtijd - Flesvoeding

Op de eerste dag na de geboorte begint de baby met ongeveer 10ml voeding per fles. De hoeveelheid hangt af van het gewicht en van het aantal dagen dat de baby oud is. De voeding wordt opgebouwd met meestal tussen 5 en10 ml per dag. Er wordt opgehoogd tot maximaal 100 ml per voeding aan het einde van het kraambed en daarna helpt het consultatiebureau jullie verder met het opbouwen.

Naast flesvoeding heeft je kind extra vitamine D nodig. Er wordt geadviseerd om vanaf een week na de bevalling dagelijks 10 microgram vitamine D te geven. Vitamine D helpt bij de ontwikkeling van de botten.

Wilt u meer weten over kunstvoeding? Meer informatie kunt je vinden op de volgende websites:

  • Intensieve begeleiding tijdens bevalling
  • 24/7 bereikbaar
  • Centering Pregnancy
  • Alle echo's door eigen verloskundige
  • Aanmelden kan al vanaf positieve test
  • Avond spreekuur / zaterdag spreekuur

Persoonlijk en betrokken

Wij stemmen onze verloskundige zorg af op jouw persoonlijke zorgbehoeftes en wensen. Wij bewaken en bevorderen het natuurlijke proces van zwanger zijn en de geboorte van een kind, hierbij staat de veiligheid voor moeder en kind centraal.

Zwangerschapswens

Zwangerschapswens

Je probeert zwanger te worden, spannend! Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

lees meer

Anticonceptie

Wij zijn bevoegd om verschillende vormen van anticonceptie voor te schrijven. Tijdens een consult bij ons op de praktijk informeren we je over de voor- en nadelen van de verschillende soorten anticonceptie en helpen je bij het maken van een keuze.

lees meer
Anticonceptie

Spreekuurlocaties

Wij houden spreekuur op twee verschillende locaties:

Clara Wichmanntuin 10
1705 JZ Heerhugowaard
0725741926

Onze hoofdlocatie bevindt zich aan de Oosttangent tegenover de Albert Heijn. Je kunt hier vijf dagen in de week terecht voor het spreekuur, soms zelfs op zaterdag. Alle soorten echo’s worden op deze locatie gemaakt.

Overweg 3
1713 HX Obdam
0725741926

Op woensdagmiddag houden wij (meestal) vanaf 14:30 uur spreekuur. Deze locatie bevindt zich in het gezondheidscentrum. Wij zitten hier in dezelfde ruimte als het CJG. Op deze locatie is het niet mogelijk om echo’s te laten maken.

Wil je een afspraak maken?

Meld je aan voor een afspraak door middel van het invullen van ons aanmeldformulier.

Aanmelden
© 2024 Verloskundigenpraktijk Heerhugowaard