Verloskundigenpraktijk
Heerhugowaard e.o.

Persoonlijk & betrokken

Wij staan voor deskundig, professioneel en betrokken zorg.

Neem gerust contact op.

072 574 1926

Bevalhouding

Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen beter terugkijken op hun bevalling als ze zelf hun bevalhouding hebben gekozen. Je bent niet verplicht om op je rug te bevallen. Er zijn veel verschillende houdingen die je kunt aannemen tijdens de bevalling. Het wisselen van houdingen heeft ook een positief effect op de bevalling. Het is goed om voor de bevalling na te denken wat je prettig lijkt te vinden. Het kan wel zijn dat je in de zwangerschap een houding bedenkt waarin je wilt bevallen, die tijdens de bevalling toch niet goed voelt. Soms kan het ook zijn dat wij je een andere houding adviseren om het persen te bevorderen.

De enige eis die de verloskundige stelt aan de bevallingshouding is dat zij de vordering van de bevalling kan controleren en dat zij de conditie van de baby in de gaten kan houden. Soms is het hierdoor nodig om (tijdelijk) van houding te veranderen.

Rugligging

Dit is de klassieke pershouding die veel wordt toegepast. Tijdens het persen lig je op je rug en trek je zelf je benen naar je toe. Er is in deze houding veel kracht nodig om je kindje naar buiten te drijven en vaak kost deze houding dan ook iets meer tijd dan een zittende houding. Vooral wanneer je vermoeid bent kan deze houding prettig zijn omdat je tussen de weeën door lekker rustig in bed kan liggen. Het optrekken van de benen zorgt ervoor dat je bekken iets ruimer wordt waardoor het kindje er makkelijker door kan. Je kunt via een spiegeltje meekijken als je dat wilt.

Zittend bevallen

Het voordeel van deze houding is dat de zwaartekracht je meehelpt het kindje naar beneden te krijgen, hierdoor kan het persen wat sneller gaan dan in een liggende houding. Meestal wordt voor deze houding gebruik gemaakt van een baarkruk. Wij hebben een baarkruk op de praktijk staan. Wil je misschien op de baarkruk willen bevallen, geef dit dan aan op het spreekuur en als je ons belt, dan kunnen we deze voor je meenemen. Als je poliklinisch wilt bevallen is er ook een baarkruk die we kunnen gebruiken. Als je tijdens het persen op de baarkruk zit kan je partner achter je op een stoel gaan zitten om jou optimaal te kunnen steunen. In een weeënpauze kun je tegen je partner achterover leunen. Je kunt via een spiegeltje meekijken als je dit wilt.

In bad bevallen

Het is mogelijk om in bad te bevallen als de zwangerschap ongecompliceerd verloopt. Bevallen in warm water verloopt vaak soepeler en minder stressvol. Warm water is een natuurlijke manier van pijnbestrijding. De ervaring leert dat men in het warme water pijnlijke weeën beter kan verdragen en hanteren. Dit komt door de ontspannen werking van het warme water op je lichaam. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden aan een badbevalling. Je mag niet in je eigen bad bevallen, je moet hiervoor een bevalbad huren. Naast het bad moet er ruimte zijn voor een bed vlakbij het bad. Als je in bad wilt bevallen, bespreek dit dan met ons tijdens de zwangerschap. Zowel in het Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar als in het Dijklander Ziekenhuis zijn baden beschikbaar.

https://deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/186/bevallingshoudingen/

  • Intensieve begeleiding tijdens bevalling
  • 24/7 bereikbaar
  • Centering Pregnancy
  • Alle echo's door eigen verloskundige
  • Aanmelden kan al vanaf positieve test
  • Avond spreekuur / zaterdag spreekuur

Persoonlijk en betrokken

Wij stemmen onze verloskundige zorg af op jouw persoonlijke zorgbehoeftes en wensen. Wij bewaken en bevorderen het natuurlijke proces van zwanger zijn en de geboorte van een kind, hierbij staat de veiligheid voor moeder en kind centraal.

Zwangerschapswens

Zwangerschapswens

Je probeert zwanger te worden, spannend! Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

lees meer

Anticonceptie

Wij zijn bevoegd om verschillende vormen van anticonceptie voor te schrijven. Tijdens een consult bij ons op de praktijk informeren we je over de voor- en nadelen van de verschillende soorten anticonceptie en helpen je bij het maken van een keuze.

lees meer
Anticonceptie

Spreekuurlocaties

Wij houden spreekuur op twee verschillende locaties:

Clara Wichmanntuin 10
1705 JZ Heerhugowaard
0725741926

Onze hoofdlocatie bevindt zich aan de Oosttangent tegenover de Albert Heijn. Je kunt hier vijf dagen in de week terecht voor het spreekuur, soms zelfs op zaterdag. Alle soorten echo’s worden op deze locatie gemaakt.

Overweg 3
1713 HX Obdam
0725741926

Op woensdagmiddag houden wij (meestal) vanaf 14:30 uur spreekuur. Deze locatie bevindt zich in het gezondheidscentrum. Wij zitten hier in dezelfde ruimte als het CJG. Op deze locatie is het niet mogelijk om echo’s te laten maken.

Wil je een afspraak maken?

Meld je aan voor een afspraak door middel van het invullen van ons aanmeldformulier.

Aanmelden
© 2024 Verloskundigenpraktijk Heerhugowaard