Wanneer bellen

header_bevalling_okt2016

Als je ongerust bent kun je ons 24 uur per dag bereiken via ons spoednummer: 06-21214366. Ook wanneer je je kindje minder voelt bewegen of als je voor 37 weken denkt dat je bevalling is begonnen willen we graag dat je contact met ons opneemt.
Als je 37 weken of meer bent is het normaal om te bevallen, daarom gelden dan de volgende richtlijnen:

Weeën

  • Bij de bevalling van je eerste kindje bel je als je een uur lang weeën hebt om de 3 à 4 minuten die ongeveer een minuut aanhouden (van begin van de wee tot het begin van de volgende wee).
  • Bij je tweede of volgende bevalling bel je ons bij goede weeën die om de 5 minuten komen en ongeveer een minuut aanhouden.
  • Bovenstaande geldt zowel voor een thuisbevalling als voor een poliklinische bevalling.

Gebroken vliezen
Bij gebroken vliezen verlies je onwillekeurig vocht wat je niet op kunt houden. Vruchtwaterverlies is normaal helder of roze van kleur en ruikt zoetig. Vaak zitten er in het vruchtwater witte vlokjes. Belangrijk is om altijd te proberen wat vruchtwater op te vangen. Indien je vliezen gebroken zijn mag je niet meer in bad (onder de douche mag wel), tampons gebruiken of gemeenschap hebben.

  • Indien de vliezen ’s nachts breken, het vruchtwater is helder van kleur en het hoofdje van jullie kindje is ingedaald (dit wordt verteld tijdens de zwangerschapscontroles), bel je ons ’s morgens tussen 8.30 – 9.00 uur.
  • Breken je vliezen overdag, dan kan je ons meteen bellen.
  • Indien de vliezen breken en het hoofdje van de baby is niet goed ingedaald bel je altijd direct op. Ook ’s nachts. Het is belangrijk dat je gaat liggen. Ben je onderweg, ga rustig naar huis en neem contact met ons op.
  • Indien het vruchtwater groen of bruin is, heeft de baby in het vruchtwater gepoept. Dit is een reden om altijd direct te bellen, ook ’s nachts. Je gaat dan voor extra controle naar het ziekenhuis.

Bloedverlies
Aan het begin van je bevalling kun je de slijmprop verliezen met een beetje bloedverlies. Is dit meer dan een menstruatie dan moet je ons direct bellen.