Verloskundigenpraktijk
Heerhugowaard e.o.

Persoonlijk & betrokken

Wij staan voor deskundig, professioneel en betrokken zorg.

Neem gerust contact op.

072 574 1926

Het SEO is een vrijwillig onderzoek waarbij er onder andere wordt gekeken naar de groei en ontwikkeling van het kind. Bij het SEO kunnen lichamelijke afwijkingen worden opgespoord. Wanneer er een afwijking wordt gezien, wordt je verwezen naar het Noordwest Ziekenhuisgroep,  locatie Alkmaar  (NWZ) of het Amsterdam UMC locatie Vumc. Daar zal dan een uitgebreide echo plaats vinden, ook wel Geavanceerd Ultrageluid Onderzoek (GUO) genoemd.

Het structureel echoscopisch onderzoek (SEO) werd voorheen bij 20 weken uitgevoerd. Inmiddels vind deze echo bij ongeveer 19 weken plaats. De reden om deze echo een week eerder te verrichten is omdat de eventuele vervolgonderzoeken bij een afwijkende echo eerder ingezet kunnen worden.

Omdat het SEO is bedoeld voor het opsporen van eventuele afwijkingen, is dit een medisch onderzoek. De echoscopist moet hiervoor verantwoording afleggen aan het Regionaal Centrum Prenatale Screening (RCPS).  Bepaling van het geslacht is niet het doel van het onderzoek. Er kan desgewenst wel naar gekeken worden, indien de houding van het kindje dit mogelijk maakt. Er wordt geen opname van het onderzoek gemaakt. Je krijgt wel altijd enkele foto’s mee.

SEO is niet verplicht

Het SEO zit in het basispakket van de verzekering en wordt dus vergoed. Je mag zelf bepalen of je het SEO willen laten verrichten. Een SEO kan geruststellend zijn, maar ook ongerust maken. Soms is er een afwijkend beeld te zien, maar blijkt er achteraf gelukkig niets aan de hand. Soms wordt een afwijking niet gezien. Sommige afwijkingen zijn echoscopisch niet te zien, sommige afwijkingen zijn pas later in de zwangerschap te zien en soms wordt er een afwijking gemist.

Het is verstandig om  je af te vragen wat je zou doen als je kindje mogelijk een lichamelijke afwijking heeft. Wil je dan wel of geen vervolgonderzoek laten doen? Als uit het vervolgonderzoek blijkt dat er inderdaad sprake is van een lichamelijke afwijking, hoe ga je je hier dan op voorbereiden?
En stel dat er een zeer ernstige afwijking geconstateerd wordt, hoe sta je dan tegenover het eventueel beëindigen van de zwangerschap?

Wij zullen tijdens het counselingsgesprek al deze informatie nogmaals bespreken en hulp bieden met het maken van een keuze.

Gemma Molenkamp voert het SEO uit. Het SEO wordt op wisselende dagen gedurende de week uitgevoerd en zal ongeveer 30-45 minuten duren.

Voor meer informatie zie: https://www.pns.nl/20-wekenecho

  • Intensieve begeleiding tijdens bevalling
  • 24/7 bereikbaar
  • Centering Pregnancy
  • Alle echo's door eigen verloskundige
  • Aanmelden kan al vanaf positieve test
  • Avond spreekuur / zaterdag spreekuur

Persoonlijk en betrokken

Wij stemmen onze verloskundige zorg af op jouw persoonlijke zorgbehoeftes en wensen. Wij bewaken en bevorderen het natuurlijke proces van zwanger zijn en de geboorte van een kind, hierbij staat de veiligheid voor moeder en kind centraal.

Zwangerschapswens

Zwangerschapswens

Je probeert zwanger te worden, spannend! Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

lees meer

Anticonceptie

Wij zijn bevoegd om verschillende vormen van anticonceptie voor te schrijven. Tijdens een consult bij ons op de praktijk informeren we je over de voor- en nadelen van de verschillende soorten anticonceptie en helpen je bij het maken van een keuze.

lees meer
Anticonceptie

Spreekuurlocaties

Wij houden spreekuur op twee verschillende locaties:

Clara Wichmanntuin 10
1705 JZ Heerhugowaard
0725741926

Onze hoofdlocatie bevindt zich aan de Oosttangent tegenover de Albert Heijn. Je kunt hier vijf dagen in de week terecht voor het spreekuur, soms zelfs op zaterdag. Alle soorten echo’s worden op deze locatie gemaakt.

Overweg 3
1713 HX Obdam
0725741926

Op woensdagmiddag houden wij (meestal) vanaf 14:30 uur spreekuur. Deze locatie bevindt zich in het gezondheidscentrum. Wij zitten hier in dezelfde ruimte als het CJG. Op deze locatie is het niet mogelijk om echo’s te laten maken.

Wil je een afspraak maken?

Meld je aan voor een afspraak door middel van het invullen van ons aanmeldformulier.

Aanmelden
© 2024 Verloskundigenpraktijk Heerhugowaard