Verloskundigenpraktijk
Heerhugowaard e.o.

Persoonlijk & betrokken

Wij staan voor deskundig, professioneel en betrokken zorg.

Neem gerust contact op.

072 574 1926

Anticonceptie via de verloskundige

De verloskundigen van praktijk Heerhugowaard e.o. zijn bevoegd en bekwaam om voorlichting te geven over anticonceptie en het plaatsen van spiralen en het implanon (hormoonstaafje in de bovenarm). Deze zorg wordt ook aangeboden aan vrouwen die niet bij ons in de praktijk bekend zijn geweest tijdens de zwangerschap of als je nog geen kinderen hebt.

Anticonceptie

Na de bevalling kan het bloedverlies ongeveer 6 weken aanhouden, daarna komt de menstruatiecyclus weer op gang. Het is mogelijk dat dit de eerste 6 maanden nog onregelmatig is en soms kan uitblijven. Dit kan bijvoorbeeld komen door het geven van borstvoeding. Ongeveer 2 weken voor de menstruatie vindt de eisprong plaats, waardoor je al vruchtbaar bent voor je voor het eerst menstrueert. Aan het eind van de kraamweek bespreken we om deze reden verschillende mogelijkheden van anticonceptie. Ook tijdens de nacontrole kunnen wij samen met jou kijken welke anticonceptie bij jou past.

Soorten anticonceptie

Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie, het kan daarom moeilijk zijn om een keuze te maken. Als je hier advies over wenst kan je dit aangeven tijdens de nacontrole. Ben je niet bekend bij ons, dan kan een aparte afspraak gemaakt worden bij de verloskundige. De soorten anticonceptie waar je uit kan kiezen:

 • Anticonceptie pil
 • Implanon (hormoonstaafje)
 • Prikpil
 • Nuvaring
 • Condooms (vrouwencondooms)
 • Anticonceptiepleister
 • Sterilisatie (voor man of vrouw)
 • Spiraaltje met of zonder hormonen

Indien je voorkeur hebt voor het laten plaatsen van een spiraaltje of implanon (hormoonstaafje) kun je een afspraak bij onze praktijk maken. Tijdens een intakegesprek bekijken we samen welke anticonceptie bij jou past, er zijn namelijk verschillende soorten.

De anticonceptie die wij plaatsen

 • Mirena
 • Kyleena
 • T-safe (short)
 • Multi safe (short)
 • Flexi-T
 • Ballerine
 • Implanon (het hormoonstaafje in de bovenarm)

Voor wie?

Spiralen en hormoonstaafjes in de bovenarm plaatsen wij bij iedere vrouw. Het maakt niet uit of je bij onze praktijk eerder zorg hebt ontvangen of niet. Indien je net bevallen bent is het verstandig om 10-12 weken na de bevalling het spiraaltje te laten plaatsen. Heb je nog geen kinderen, dan bespreken wij tijdens de intake wanneer het meest gunstige moment is om jouw spiraal te plaatsen.

Spiraaltje plaatsen via de verloskundige

Tijdens het intakegesprek bespreken wij de verschillende typen anticonceptie en hoe de plaatsing in zijn werk gaat. Ook wordt gekeken of de zorgverzekering het spiraal/implanon zelf en/of de plaatsing vergoedt. Het recept wordt digitaal aangemaakt. Na een online betaling wordt de anticonceptie op de praktijk geleverd. Je hoeft dus niet langs de apotheek om jouw anticonceptie op te halen!

Tijdens de plaatsing van een spiraal worden 2 echo’s aangeboden. Het is mogelijk om 6 weken na plaatsing een nacontrole te plannen. Tijdens de nacontrole kijkt de verloskundige met de echo of het spiraal nog goed zit en is niet verplicht. Voor een echo na 6 weken wordt een bijdrage van €30,- gevraagd.

Spiraaltje verwijderen

Je kan een afspraak bij ons maken om het spiraal te laten verwijderen, ook als deze niet bij ons is geplaatst. Laat je het spiraal verwijderen voor een kinderwens, dan kan de assistente deze afspraak combineren met adviezen over het voorbereiden voor een zwangerschap. Zie ook Zwanger worden.

Implanon plaatsen en verwijderen via de verloskundige

Het anticonceptiestaafje Implanon NXT zit ontzichtbaar in de bovenarm en geeft continue een lage dosis hormonen af voor 3 jaar. Het hormoonstaafje heeft daarom geen stopweek waardoor je geen invloed hebt op de timing van je menstruatie. Bij 1 op de 5 vrouwen verdwijnt de menstruatie maar bij hetzelfde aantal vrouwen treden herhaalde en/of langdurige bloedingen op. Dit wordt in de eerste 3 maanden na plaatsing duidelijk.

De plaatsing wordt gedaan in het bijzijn van 2 verloskundigen. één van hen zal assisteren tijdens de plaatsing. Na het ontbloten van de bovenarm zal het hormoonstaafje na een plaatselijk verdoving, net onder de huid worden ingebracht met behulp van een naald. Van buitenaf is niet zichtbaar dat het staafje op deze plek zit. Na 3 jaar (of eerder) wordt het hormoonstaafje weer door de verloskundige verwijderd. Nadat het staafje is verwijderd, is binnen enkele dagen het hormoon uit het lichaam verdwenen. Dit betekent dat je direct weer zwanger kan raken na verwijdering. Over het algemeen treedt de eerste eisprong 3 weken na het verwijderen van het hormoonstaafje op.

 • Intensieve begeleiding tijdens bevalling
 • 24/7 bereikbaar
 • Centering Pregnancy
 • Alle echo's door eigen verloskundige
 • Aanmelden kan al vanaf positieve test
 • Avond spreekuur / zaterdag spreekuur

Persoonlijk en betrokken

Wij stemmen onze verloskundige zorg af op jouw persoonlijke zorgbehoeftes en wensen. Wij bewaken en bevorderen het natuurlijke proces van zwanger zijn en de geboorte van een kind, hierbij staat de veiligheid voor moeder en kind centraal.

Zwangerschapswens

Zwangerschapswens

Je probeert zwanger te worden, spannend! Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

lees meer

Anticonceptie

Wij zijn bevoegd om verschillende vormen van anticonceptie voor te schrijven. Tijdens een consult bij ons op de praktijk informeren we je over de voor- en nadelen van de verschillende soorten anticonceptie en helpen je bij het maken van een keuze.

lees meer
Anticonceptie

Spreekuurlocaties

Wij houden spreekuur op twee verschillende locaties:

Clara Wichmanntuin 10
1705 JZ Heerhugowaard
0725741926

Onze hoofdlocatie bevindt zich aan de Oosttangent tegenover de Albert Heijn. Je kunt hier vijf dagen in de week terecht voor het spreekuur, soms zelfs op zaterdag. Alle soorten echo’s worden op deze locatie gemaakt.

Overweg 3
1713 HX Obdam
0725741926

Op woensdagmiddag houden wij (meestal) vanaf 14:30 uur spreekuur. Deze locatie bevindt zich in het gezondheidscentrum. Wij zitten hier in dezelfde ruimte als het CJG. Op deze locatie is het niet mogelijk om echo’s te laten maken.

Wil je een afspraak maken?

Meld je aan voor een afspraak door middel van het invullen van ons aanmeldformulier.

Aanmelden
© 2024 Verloskundigenpraktijk Heerhugowaard