Verloskundigenpraktijk
Heerhugowaard e.o.

Persoonlijk & betrokken

Wij staan voor deskundig, professioneel en betrokken zorg.

Neem gerust contact op.

072 574 1926 06 21 21 43 66

De meeste zwangerschappen verlopen zonder problemen. Gelukkig komen veel kinderen gezond ter wereld. Screening tijdens de zwangerschap en net na de geboorte sporen eventuele complicaties, ziekten en aandoeningen vroegtijdig op.

Als jullie willen testen of jullie kindje meer kans heeft op down-, edwards- en patausyndroom kun je naast de combinatietest ook kiezen voor de NIPT (niet-invasieve prenatale test). De NIPT wordt in studieverband aangeboden.

Daarnaast is er de mogelijkheid om rond 20 weken een 20-weken echo laten maken.

Voor alle informatie over prenatale screening en onder andere een keuzehulp kun je terecht op de website over pre- en neonatale screening van de rijksoverheid (https://www.pns.nl/ )

Bij de eerste echo krijg je van ons de vraag of je meer informatie wilt over één van deze onderzoeken.

Als je dit wilt krijg je folders mee en plannen we de volgende controle extra tijd in om jullie te informeren, de mogelijkheden met jullie door te nemen en jullie zo nodig  te helpen een keuze te maken.

Wel of geen screening?

Het maken van een keuze voor wel of geen prenatale screening kan erg lastig zijn. Het is belangrijk dat je keuze past bij je eigen gevoel en ideeën over je zwangerschap en je levenswijze.

Laat je goed informeren over de prenatale screening door je goed in te lezen en praat er met elkaar en eventueel je omgeving over.

NIPT (Niet Invasieve Prenatale Test)

Vanaf 1 april 2017 kunnen vrouwen kiezen voor de NIPT als eerste screeningstest. Dit kan alleen als vrouwen deelnemen aan de Trident-2 studie. In het bloed van de zwangere zit ook een beetje erfelijk materiaal (DNA) van de placenta (moederkoek). Dit DNA is bijna altijd hetzelfde als dat van het kind. Het laboratorium kan zo onderzoeken of er aanwijzingen zijn dat het kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.  De NIPT biedt geen 100 % zekerheid. 

De NIPT bestaat alleen uit bloedafname bij de moeder, daarom zitten er geen risico’s aan de NIPT. De bloedafname kan plaatsvinden vanaf 11 weken zwangerschap. Deze bloedafname moet worden gedaan in een daarvoor geselecteerd laboratorium. De NIPT wordt niet vergoed door de verzekering en kost € 175,-. Dit moet vooraf thuis worden betaald via IDEAL of creditcard. Voor de betaling heb je van ons een aanvraagformulier nodig. Deze ontvang je na het counselingsgesprek van je verloskundige. Voor het prikken van het bloed maak je een afspraak op www.starlet-dc.nl en kiest voor de locatie Stationsplein. De uitslag van de NIPT is er meestal binnen 10 werkdagen. Deze wordt altijd aan je doorgebeld zodra het binnen is.

Bij de NIPT kun je kiezen of je op de hoogte wilt worden gesteld van nevenbevindingen. Indien je dit niet wilt weten wordt er met het onderzoek alleen gekeken naar het down-, edwards- en patausyndroom. Meer informatie over nevenbevindingen vind je hier. 

Als er bij de NIPT geen aanwijzingen worden gevonden voor afwijkingen hoeft er geen verder onderzoek te worden verricht. Als er bij de NIPT wel aanwijzingen worden gevonden voor een afwijking hoeft dit niet altijd te betekenen dat het kind de afwijking heeft. Als je zekerheid wilt krijgen, kunt je een vlokkentest of vruchtwaterpunctie laten doen.

De NIPT lukt niet altijd. Bij 2 op de 100 vrouwen mislukt de test. Bij vrouwen met overgewicht gebeurt dit vaker. indien de NIPT mislukt, kunt je de test nog een keer laten doen. Bij ongeveer tweederde van de zwangeren lukt de test dan alsnog. Je kunt ook kiezen voor de combinatietest, of een vlokkentest of vruchtwaterpunctie. Wat het beste is, hangt af van jouw persoonlijke situatie en hoe lang je zwanger bent.

Lees meer:
Meer over NIPT
Bloedafname locaties
NIPT betalen

Combinatietest

Bij de combinatietest wordt berekent hoe groot de kans is dat jullie kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft. Indien gewenst kunnen wij tijdens een counselingsgesprek bespreken wat de combinatietest inhoudt en helpen wij je om een goede keuze te kunnen maken.

De combinatietest bestaat uit een combinatie van 2 onderzoeken:

  • een bloedonderzoek tussen de 9 en 14 weken zwangerschap;
  • een nekplooimeting bij de baby tussen 11 en 14 weken zwangerschap

De uitslagen van de bloedtest en nekplooimeting, in combinatie met jouw leeftijd en de precieze duur van de zwangerschap, bepalen hoe groot jouw kans is op een kind met downsyndroom, edwards- of patausyndroom . Het onderzoek is een kansberekening en geeft geen zekerheidsuitslag.

Bij een verhoogde kans op een kind met downsyndroom (vanaf 1:200) kun je kiezen voor vervolgonderzoek om meer zekerheid te krijgen. Het vervolgonderzoek kan bestaan uit de NIPT- test (bloedtest), vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Ook wordt soms een uitgebreide echo geadviseerd. Voor meer informatie over de vervolgtesten kun je vinden via onderstaande links of door contact op te nemen met één van de verloskundigen.

Voor de combinatietest zullen wij een afspraak voor je inplannen in het ziekenhuis, deze test wordt daar verricht. Tenzij er sprake is van een medische indicatie wordt de combinatietest niet vergoed door de basisverzekering. De kosten voor de combinatietest in 2021 zijn € 180,12.

Lees meer: informatie combinatietest

Structureel Echoscopisch Onderzoek (SEO)

De 19-weken echo wordt ook wel structureel echoscopisch onderzoek (SEO) genoemd. Hoofddoel van het SEO is onderzoek naar de aanwezigheid van een open rug of een open schedel. Bij deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van de organen van het kind. Hierbij kunnen ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Verder wordt gekeken of het kind goed groeit en of er voldoende vruchtwater is.

Het SEO is geen garantie voor een gezond kind. Niet alle afwijkingen kunnen worden gezien op een echo.

Als bij het SEO afwijkingen worden gezien, zijn de gevolgen voor het kind niet altijd duidelijk. Meestal wordt vervolgonderzoek aangeboden. Tijdens een gesprek met de echoscopist, verloskundige of gynaecoloog word je uitgebreid voorgelicht over het vervolgonderzoek. Dit vind plaats in het Noord West Ziekenhuis locatie Alkmaar. Voor vragen of ondersteuning kun je ook bij hen terecht. Bij elk onderzoek bepaal je zelf of je dit wilt.

Het SEO wordt in onze eigen praktijk gedaan door Gemma Molenkamp. Zij heeft zich gespecialiseerd in het maken van deze echo’s. De kosten voor het SEO worden vergoed vanuit de basisverzekering.

Lees meer: informatie SEO

Meer informatie

www.rivm.nl/zwangerschapsscreening
https://www.pns.nl/screening-op-down-edwards-en-patausyndroom/folders
www.onderzoekvanmijnongeborenkind.nl
Verschil tussen combinatietest en NIPT

  • Intensieve begeleiding tijdens bevalling
  • 24/7 bereikbaar
  • Centering Pregnancy
  • Alle echo's door eigen verloskundige
  • Aanmelden kan al vanaf positieve test
  • Avond spreekuur / zaterdag spreekuur

Persoonlijk en betrokken

Wij stemmen onze verloskundige zorg af op jouw persoonlijke zorgbehoeftes en wensen. Wij bewaken en bevorderen het natuurlijke proces van zwanger zijn en de geboorte van een kind, hierbij staat de veiligheid voor moeder en kind centraal.

Zwangerschapswens

Zwangerschapswens

Je probeert zwanger te worden, spannend! Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

lees meer

Anticonceptie

Wij zijn bevoegd om verschillende vormen van anticonceptie voor te schrijven. Tijdens een consult bij ons op de praktijk informeren we je over de voor- en nadelen van de verschillende soorten anticonceptie en helpen je bij het maken van een keuze.

lees meer
Anticonceptie

Spreekuurlocaties

Wij houden spreekuur op drie verschillende locaties:

Clara Wichmanntuin 10
1705 JZ Heerhugowaard
0725741926

Onze hoofdlocatie bevindt zich aan de Oosttangent tegenover de Albert Heijn. Je kunt hier vijf dagen in de week terecht voor het spreekuur, soms zelfs op zaterdag. Alle soorten echo’s worden op deze locatie gemaakt.

Dokter Lohmannstraat 21
1713 TG Obdam
0725741926

Op woensdagmiddag houden wij (meestal) vanaf 14:30 uur spreekuur. Deze locatie bevindt zich in het gezondheidscentrum. Wij zitten hier in dezelfde ruimte als het CJG. Op deze locatie is het niet mogelijk om echo’s te laten maken.

Van Hellemondtstraat 3
1701 ER Heerhugowaard
0725741926

Het spreekuur varieert per week, maar is vaak in de middag. Deze locatie is op de begane grond bij de bloedafname van Starlet DC. Het is niet mogelijk om hier echo's te laten maken.

Wil je een afspraak maken?

Meld je aan voor een afspraak door middel van het invullen van ons aanmeldformulier.

Aanmelden
© 2021 Verloskundigenpraktijk Heerhugowaard