Verloskundigenpraktijk
Heerhugowaard e.o.

Persoonlijk & betrokken

Wij staan voor deskundig, professioneel en betrokken zorg.

Neem gerust contact op.

072 574 1926

Hielprik

In de eerste week na de bevalling komt er een medewerker van het consultatiebureau bij jullie thuis voor de hielprik. Dit wordt automatisch in gang gezet via de geboorteaangifte. Het meedoen aan de hielprik is vrijwillig en gratis. U beslist zelf of uw kind meedoet aan het onderzoek. Bij de hielprik wordt er een paar druppeltjes bloed afgenomen uit de hiel van jullie kindje. Het bloed van de hielprik wordt onderzocht op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziekten:

Een snelle opsporing van deze ziektes kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jullie kind voorkomen of beperken. De meeste ziektes zijn niet te genezen maar wel te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Het is dan ook in het belang van de gezondheid van jullie kind dat hij/zij meedoet aan het onderzoek.

Ongeveer vijf weken na het afnemen van de hielprik is de uitslag bekend. Jullie worden hier altijd over geïnformeerd. Bij een goede uitslag wordt er een brief van het RIVM gestuurd. Bij een afwijkende uitslag zal de huisarts contact opnemen over vervolgonderzoek. Het kan zijn dat er niet voldoende bloed ontvangen is, of dat de uitslag niet gelijk duidelijk is, de hielprik wordt dan herhaald.

Meer informatie over de hielprik kunt u lezen via https://www.pns.nl/hielprik.

Gehoortest

Samen met de hielprik wordt (bijna) altijd de gehoortest afgenomen. Met deze test wordt gemeten of jullie kind genoeg hoort om te leren praten. Door middel van een klein zacht oordopje, wordt er een zacht knetterend geluid in het oortje gezonden. Als het oor gezond is reageert deze er op door geluidjes terug te zenden naar het apparaat van de gehoortest.

Tijdens de test krijgt jullie kind een klein, zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht, knetterend geluid het oor in gezonden. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. Het dopje is verbonden met een apparaat dat aan de hand van de reactiegeluidjes beoordeelt of het oor goed werkt. De gehoortest is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten.

Als de uitslag van de gehoortest ‘voldoende’ is, hoort jullie kind op dat moment vrijwel voldoende om te leren praten. Bij 5 op de 100 kinderen is de uitslag van de gehoortest bij één of beide oren onvoldoende. Dit betekent niet gelijk dat jullie kindje niet kan horen. Water of oorsmeer kan de uitslag van de test beïnvloeden. Indien de gehoortest onvoldoende is, dan wordt deze na ongeveer een week bij jullie thuis herhaald. Daarvoor wordt een nieuwe afspraak met jullie gemaakt.

Meer informatie over de gehoortest kunt u lezen via https://www.pns.nl/gehoortest-baby.

  • Intensieve begeleiding tijdens bevalling
  • 24/7 bereikbaar
  • Centering Pregnancy
  • Alle echo's door eigen verloskundige
  • Aanmelden kan al vanaf positieve test
  • Avond spreekuur / zaterdag spreekuur

Persoonlijk en betrokken

Wij stemmen onze verloskundige zorg af op jouw persoonlijke zorgbehoeftes en wensen. Wij bewaken en bevorderen het natuurlijke proces van zwanger zijn en de geboorte van een kind, hierbij staat de veiligheid voor moeder en kind centraal.

Zwangerschapswens

Zwangerschapswens

Je probeert zwanger te worden, spannend! Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

lees meer

Anticonceptie

Wij zijn bevoegd om verschillende vormen van anticonceptie voor te schrijven. Tijdens een consult bij ons op de praktijk informeren we je over de voor- en nadelen van de verschillende soorten anticonceptie en helpen je bij het maken van een keuze.

lees meer
Anticonceptie

Spreekuurlocaties

Wij houden spreekuur op twee verschillende locaties:

Clara Wichmanntuin 10
1705 JZ Heerhugowaard
0725741926

Onze hoofdlocatie bevindt zich aan de Oosttangent tegenover de Albert Heijn. Je kunt hier vijf dagen in de week terecht voor het spreekuur, soms zelfs op zaterdag. Alle soorten echo’s worden op deze locatie gemaakt.

Overweg 3
1713 HX Obdam
0725741926

Op woensdagmiddag houden wij (meestal) vanaf 14:30 uur spreekuur. Deze locatie bevindt zich in het gezondheidscentrum. Wij zitten hier in dezelfde ruimte als het CJG. Op deze locatie is het niet mogelijk om echo’s te laten maken.

Wil je een afspraak maken?

Meld je aan voor een afspraak door middel van het invullen van ons aanmeldformulier.

Aanmelden
© 2024 Verloskundigenpraktijk Heerhugowaard