Verloskundigenpraktijk
Heerhugowaard e.o.

Persoonlijk & betrokken

Wij staan voor deskundig, professioneel en betrokken zorg.

Neem gerust contact op.

072 574 1926

Thuis bevallen

Thuis bevallen veilig?
Als je 37 weken of langer zwanger bent en je zwangerschap verloopt goed dan mag je ervoor kiezen om thuis te bevallen. Een thuisbevalling is net zo veilig als een poliklinische bevalling. Dit komt omdat we regelmatig nascholingen volgen om te handelen bij onvoorziene noodsituaties. Indien nodig kunnen wij medicijnen toedienen om bijvoorbeeld overmatig bloedverlies te stoppen. Ook hebben we altijd een zuurstoffles bij ons om de baby te beademen wanneer dit nodig is.

Als er tijdens de bevalling complicaties optreden, zullen we je doorverwijzen naar de gynaecoloog in de Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar (NWZ). Bij een eerste bevalling is de kans hierop groter dan wanneer je al een keer bevallen bent. Indien er sprake is van een spoedindicatie bellen wij een ambulance om je naar het ziekenhuis te vervoeren. Meestal is het mogelijk om met je eigen auto naar het NWZ te gaan.

Zorg vanaf 37 weken dat thuis alles klaar is voor een thuisbevalling. Zie hiervoor het kopje Wat heb je nodig. Wij doen liever geen bevallingen op de tweede verdieping. Slaap je op zolder of heb je problemen met het ophogen van het bed? Bespreek dit dan met ons tijdens het bevalgesprek.

Poliklinisch bevallen

Op eigen wens in het ziekenhuis bevallen
Indien je in het ziekenhuis wilt bevallen noemen we dit een poliklinische bevalling. Een poliklinische bevalling houdt in dat je met je eigen verloskundige in het ziekenhuis bevalt. Wij begeleiden poliklinische bevallingen in het Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar en wijken soms uit naar het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. Je kunt een poliklinische bevalling zien als een verplaatste thuisbevalling.

Net als bij de thuisbevalling komen we wanneer de bevalling begonnen is eerst thuis langs om te kijken hoe het gaat en hoe ver de bevalling gevorderd is. Wanneer de bevalling ver genoeg gevorderd is, nemen wij contact op met het Ziekenhuis en regelen wij een kamer voor je op de verloskamers.

Als jouw bevalling normaal en zonder complicaties verloopt dan wordt je ongeveer twee uur na de geboorte van je kind ontslagen uit het ziekenhuis, dit gebeurt ook ’s soms nachts. Als je naar huis gaat uit het ziekenhuis kan je zelf de kraamzorg bellen, zij komen je dan zo snel mogelijk thuis helpen. Indien je ’s nachts naar huis komt, is het bij de meeste kraamzorgorganisaties ook mogelijk om een aantal uur opstartzorg te krijgen. Vraag hier naar bij het intakegesprek met de kraamzorg.

Kosten

Een ziekenhuisbevalling die medisch noodzakelijk is, wordt volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bijdrage wisselt per ziekenhuis en is afhankelijk van het aantal dagen die je in het ziekenhuis verblijft, kosten zitten meestal tussen de 350 en 400 euro. Sommige (aanvullende) zorgverzekeringen dekken ook (een deel van) deze kosten. Vraag dit voor je gaat bevallen na bij je verzekeraar.

  • Intensieve begeleiding tijdens bevalling
  • 24/7 bereikbaar
  • Centering Pregnancy
  • Alle echo's door eigen verloskundige
  • Aanmelden kan al vanaf positieve test
  • Avond spreekuur / zaterdag spreekuur

Persoonlijk en betrokken

Wij stemmen onze verloskundige zorg af op jouw persoonlijke zorgbehoeftes en wensen. Wij bewaken en bevorderen het natuurlijke proces van zwanger zijn en de geboorte van een kind, hierbij staat de veiligheid voor moeder en kind centraal.

Zwangerschapswens

Zwangerschapswens

Je probeert zwanger te worden, spannend! Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

lees meer

Anticonceptie

Wij zijn bevoegd om verschillende vormen van anticonceptie voor te schrijven. Tijdens een consult bij ons op de praktijk informeren we je over de voor- en nadelen van de verschillende soorten anticonceptie en helpen je bij het maken van een keuze.

lees meer
Anticonceptie

Spreekuurlocaties

Wij houden spreekuur op de volgende locatie:

Clara Wichmanntuin 10
1705 JZ Heerhugowaard
0725741926

Onze locatie bevindt zich aan de Oosttangent tegenover de Albert Heijn. Je kunt hier vijf dagen in de week terecht voor het spreekuur, soms zelfs op zaterdag. Alle soorten echo’s worden op deze locatie gemaakt.

Wil je een afspraak maken?

Meld je aan voor een afspraak door middel van het invullen van ons aanmeldformulier.

Aanmelden
© 2024 Verloskundigenpraktijk Heerhugowaard