Bevalling

Header_Geboren

De bevalling
Als gezonde zwangere mag je in Nederland kiezen of je thuis of in het ziekenhuis wilt bevallen. Onderzoek heeft bewezen dat al deze plekken veilig zijn. De keuze voor de plaats van bevallen is afhankelijk van je eigen voorkeur en situatie. Het belangrijkste is, om je op je gemak te voelen en zoveel mogelijk te ontspannen. Sommige vrouwen kunnen dit het beste thuis en anderen voelen zich prettiger in het ziekenhuis. Wij werken voor de poliklinische bevalling samen met de Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar (voorheen MCA).

Tussen de 30 en 33 weken heb je met één van de verloskundigen het bevallingsgesprek. In dit gesprek zullen we vragen hoe je naar de bevalling toekijkt en welke wensen je hebt. We zullen je de instructies geven wanneer je moet bellen en uitleggen hoe een bevalling meestal verloopt. Wil je meer informatie? Kom dan naar onze informatieavond over de bevalling. Het is ook mogelijk om je voor te bereiden op de bevalling door middel van een zwangerschapscursus.

Meer informatie: KNOV folder ‘jouw bevalling, hoe bereid je je voor?’

De meeste bevallingen vinden plaats tussen 37 en 42 weken zwangerschap. Zorg daarom dat bij 37 weken alles klaar is voor de bevalling. Onafhankelijk van de plek waar je wilt bevallen is het belangrijk dat je bed op de goede werkhoogte staat. Dit kan door middel van het huren van klossen of een extra matras. De hoogte van matras moet zo’n 75-80 cm van de grond zijn. Vanaf 36 weken kun je klossen, een ondersteek (po) en een douche krukje gratis huren bij een thuiszorgwinkel:

Thuiszorgwinkel Medipoint/ Evean Alkmaar
Frederik Hendriklaan 3
1814 JM Alkmaar
Tel: 088 – 10 20 100
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.30 uur
Zaterdag: 9.30 – 16.00 uur

Omringwinkel Hoorn
Nieuwe Steen 36
1625 HV Hoorn
Tel: 088 – 206 89 10
Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur
Zaterdag van 10.00 tot 12.30 uur

Wat heb je verder nodig voor de bevalling?
–  Zeiltje voor over je matras, deze zit meestal in het kraampakket. Een waterdichte molton mag ook. 
–   Kraampakket
–   2 metalen kruiken
–   Ziekenhuistas: babykleren, toiletartikelen, badjas & slippers, fototoestel etc.
–   Zwangerschapskaart, ID kaart en verzekeringspas
Bij een thuis en/of badbevalling zijn er extra benodigdheden nodig, kijk hiervoor onder het kopje thuisbevallen.

Zorg ervoor dat de deurbel werkt, je huisnummer zichtbaar is en dat er een lichtje aan staat als je ons belt voor de bevalling. Zorg ook dat bij onze praktijk jullie juiste adres en telefoonnummer bekend is.