Bevalhouding
Onderzoek heeft uitgewezen dat vrouwen beter terugkijken op hun bevalling als ze zelf hun bevalhouding hebben gekozen. Je bent niet verplicht om op je rug te bevallen. Er zijn veel verschillende houdingen die je kunt aannemen tijdens de bevalling. Het wisselen van houdingen heeft ook een positief effect op de bevalling. Het is goed om voor de bevalling na te denken wat je prettig lijkt te vinden. Het kan wel zijn dat je in de zwangerschap een houding bedenkt waarin je wilt bevallen, die tijdens de bevalling toch niet goed voelt. Soms kan het ook zijn dat wij je een andere houding adviseren om het persen te bevorderen.
De enige eis die de verloskundige stelt aan de bevallingshouding is dat zij de vordering van de bevalling kan controleren en dat zij de conditie van de baby in de gaten kan houden. Soms is het hierdoor nodig om (tijdelijk) van houding te veranderen.
Rugligging
Dit is de klassieke pershouding die veel wordt toegepast. Tijdens het persen lig je op je rug en trek je zelf je benen naar je toe. Er is in deze houding veel kracht nodig om je kindje naar buiten te drijven en vaak kost deze houding dan ook iets meer tijd dan een zittende houding. Vooral wanneer je vermoeid bent kan deze houding prettig zijn omdat je tussen de weeën door lekker rustig in bed kan liggen. Het optrekken van de benen zorgt ervoor dat je bekken iets ruimer wordt waardoor het kindje er makkelijker door kan. Je kunt via een spiegeltje meekijken als je dat wilt.
Zittend bevallen
Het voordeel van deze houding is dat de zwaartekracht je meehelpt het kindje naar beneden te krijgen, hierdoor kan het persen wat sneller gaan dan in een liggende houding. Meestal wordt voor deze houding gebruik gemaakt van een baarkruk. Wij hebben een baarkruk op de praktijk staan. Wil je misschien op de baarkruk willen bevallen, geef dit dan aan op het spreekuur en als je ons belt, dan kunnen we deze voor je meenemen. Als je poliklinisch wilt bevallen is er ook een baarkruk die we kunnen gebruiken. Als je tijdens het persen op de baarkruk zit kan je partner achter je op een stoel gaan zitten om jou optimaal te kunnen steunen. In een weeënpauze kun je tegen je partner achterover leunen. Je kunt via een spiegeltje meekijken als je dit wilt.
In bad bevallen
Het is mogelijk om in bad te bevallen als de zwangerschap ongecompliceerd verloopt. Bevallen in warm water verloopt vaak soepeler en minder stressvol. Warm water is een natuurlijke manier van pijnbestrijding. De ervaring leert dat men in het warme water pijnlijke weeën beter kan verdragen en hanteren. Dit komt door de ontspannen werking van het warme water op je lichaam. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden aan een badbevalling. Je mag niet in je eigen bad bevallen, je moet hiervoor een bevalbad huren. Naast het bad moet er ruimte zijn voor een bed vlakbij het bad. Als je in bad wilt bevallen, bespreek dit dan met ons tijdens de zwangerschap. Zowel in het Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar als in het Dijklander Ziekenhuis zijn baden beschikbaar.
https://deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/186/bevallingshoudingen/