Pijn tijdens de bevalling
Bevallingspijn
Pijn bij een bevalling is anders dan pijn als gevolg van een verwonding. Baringspijn is een natuurlijke pijn. Het lijkt op menstruatiepijn maar is intenser. Kenmerkend voor bevallingspijn is dat het in golven komt en dat er hierna altijd een rustperiode volgt. In die rustperiode heb je even geen pijn.
Je lichaam kan tijdens de bevalling zelf pijnstillers aan maken, dit zijn de zogeheten endorfines. Endorfines zorgen ervoor dat je minder pijn voelt. Angst of spanning belemmert de aanmaak van endorfines. Daarom is het belangrijk zo ontspannen en comfortabel mogelijk te zijn tijdens je bevalling.
Hoe pijnlijk een bevalling zal zijn is niet te voorspellen. Het kan gebeuren dat de pijn als ondraaglijk wordt ervaren. Op dat moment tijdens de bevalling zullen wij samen met jullie de mogelijkheden van pijnstilling bespreken. De mogelijkheden zijn afhankelijk van waar je in de bevalling zit en het hoeveelste kindje je verwacht. Pijnstilling door hulp van medicijnen kan niet thuis worden gegeven. We verwijzen je hiervoor door naar de verloskamers in de Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar (NWZ). In het NWZ zijn er drie soorten pijnstilling beschikbaar: pethidine (morfineprik), epiduraal (ruggenprik) en remifentanil (morfinepompje).
Meer informatie over pijnstilling en pijn tijdens de bevalling kun je lezen via de volgende link:
KNOV Brochure: ‘Bevallen – Hoe ga je om met pijn?’
https://deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/187/bevallingspijn/
GeboorteTENS
Thuis (maar ook in het ziekenhuis) kun je voor de bevallingspijn gebruik maken van de geboorte TENS. TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. Dit leidt de aandacht af van de pijn van de weeën. Je bedient het apparaatje zelf – wat je een gevoel van controle kan geven. Via elektrodes (draadjes die op je rug worden geplakt) gaan de stroomstootjes je lichaam in. Dat geeft een prikkelend of tintelend gevoel, vergelijkbaar met koude handen die gaan tintelen als ze weer warm worden. Het gebruik van de TENS levert geen gevaren op voor moeder en kind. Op de praktijk hebben wij een TENS apparaat liggen, deze mag je altijd van ons lenen bij de bevalling. Wij vragen wel een bijdrage van 20 euro voor de stickers die je gebruikt voor het apparaat. Het kan ook zijn dat je verzekering de geboorteTENS helemaal vergoed. Vraag dit na bij je verzekering als je de TENS zou willen gebruiken.
Weeëntips
- Als je weeën hebt probeer zo lang mogelijk de normale dingen te blijven. Probeer ‘s nachts in je bed rust te vinden.
- Wanneer de weeën zijn begonnen, probeer eerst zolang mogelijk m.b.v. buikademhaling de weeën op te vangen, lukt dit niet dan is het een tip om te gaan zuchten. Probeer dan in de weeënpauzes (of als de pijn minder wordt) wel weer gewoon adem te halen.
- Warmte is goed voor de ontspanning, zorg dus dat je warm blijft (sokken en een kruik). Een warme douche/bad doet vaak wonderen.
- Masseren is een goede oplossing bij rugweeën.
- Zoek een houding waarin je kunt ontspannen en goed je weeën kunt opvangen. Wissel tijdens de bevalling ook regelmatig van houding.
https://deverloskundige.nl/over-de-verloskundige/subtekstpagina/186/bevallingshoudingen/ - Bevallen kost veel energie, dus het is verstandig om regelmatig iets te eten wat licht verteerbaar is. Schrik niet als je misselijk wordt, er gebeurt veel met je lichaam als je aan het bevallen bent. Het kan zelfs zijn dat je moet overgeven.
- Door regelmatig te plassen kan je baarmoeder beter haar werk doen.