Thuis bevallen
Thuis bevallen veilig?
Als je 37 weken of langer zwanger bent en je zwangerschap verloopt goed dan mag je ervoor kiezen om thuis te bevallen. Een thuisbevalling is net zo veilig als een poliklinische bevalling. Dit komt omdat we regelmatig nascholingen volgen om te handelen bij onvoorziene noodsituaties. Indien nodig kunnen wij medicijnen toedienen om bijvoorbeeld overmatig bloedverlies te stoppen. Ook hebben we altijd een zuurstoffles bij ons om de baby te beademen wanneer dit nodig is.
Als er tijdens de bevalling complicaties optreden, zullen we je doorverwijzen naar de gynaecoloog in de Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar (NWZ). Bij een eerste bevalling is de kans hierop groter dan wanneer je al een keer bevallen bent. Indien er sprake is van een spoedindicatie bellen wij een ambulance om je naar het ziekenhuis te vervoeren. Meestal is het mogelijk om met je eigen auto naar het NWZ te gaan.
Zorg vanaf 37 weken dat thuis alles klaar is voor een thuisbevalling. Zie hiervoor het kopje Wat heb je nodig. Wij doen liever geen bevallingen op de tweede verdieping. Slaap je op zolder of heb je problemen met het ophogen van het bed? Bespreek dit dan met ons tijdens het bevalgesprek.
Poliklinisch bevallen
Op eigen wens in het ziekenhuis bevallen
Indien je in het ziekenhuis wilt bevallen noemen we dit een poliklinische bevalling. Een poliklinische bevalling houdt in dat je met je eigen verloskundige in het ziekenhuis bevalt. Wij begeleiden poliklinische bevallingen in het Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar en wijken soms uit naar het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. Je kunt een poliklinische bevalling zien als een verplaatste thuisbevalling.
Net als bij de thuisbevalling komen we wanneer de bevalling begonnen is eerst thuis langs om te kijken hoe het gaat en hoe ver de bevalling gevorderd is. Wanneer de bevalling ver genoeg gevorderd is, nemen wij contact op met het Ziekenhuis en regelen wij een kamer voor je op de verloskamers.
Als jouw bevalling normaal en zonder complicaties verloopt dan wordt je ongeveer twee uur na de geboorte van je kind ontslagen uit het ziekenhuis, dit gebeurt ook ’s soms nachts. Als je naar huis gaat uit het ziekenhuis kan je zelf de kraamzorg bellen, zij komen je dan zo snel mogelijk thuis helpen. Indien je ’s nachts naar huis komt, is het bij de meeste kraamzorgorganisaties ook mogelijk om een aantal uur opstartzorg te krijgen. Vraag hier naar bij het intakegesprek met de kraamzorg.
Kosten
Een ziekenhuisbevalling die medisch noodzakelijk is, wordt volledig vergoed vanuit je basisverzekering. Als je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische noodzaak moet je een eigen bijdrage betalen. Deze bijdrage wisselt per ziekenhuis en is afhankelijk van het aantal dagen die je in het ziekenhuis verblijft, kosten zitten meestal tussen de 350 en 400 euro. Sommige (aanvullende) zorgverzekeringen dekken ook (een deel van) deze kosten. Vraag dit voor je gaat bevallen na bij je verzekeraar.