Echoscopie (medisch)

header_echoscopie_okt2016

Voor echoscopie kun je ook in onze praktijk terecht. Gemma Molenkamp, Mariska Noordeloos en Iris Bruijns zijn naast verloskundigen ook echoscopisten. We hebben in de praktijk twee echo-apparaten waardoor de meeste dagen van de week echo’s kunnen worden gemaakt.

Echo’s zijn niet verplicht maar worden je aangeboden. De echo’s die vergoed worden vanuit de basis zorgverzekering zijn de termijnecho (10 -12 weken), het SEO (19 weken) en de liggingsecho (35 weken). Hiernaast is er een mogelijkheid om een vroege echo te laten doen bij 8 weken zwangerschap.
Mogelijk zal vanaf medio 2021 hier een 13 weken echo bijkomen. Bij deze echo zal globaal te zien zijn hoe de organen, ledematen en het zenuwstelsel van de baby zich ontwikkelen en of er afwijkingen zijn.

Het is mogelijk om in de zwangerschap ook zonder medische reden extra echo’s te laten maken. Dit noemen wij een niet-medische echo.
Meer informatie over niet medische echo’s zoals een geslachtsecho en pretecho vind je onder het kopje niet medische echoscopie.

De vroege echo, termijnecho, geslachtsecho en liggingsecho worden door alle verloskundig echoscopisten gemaakt. Het SEO en een eventuele pretecho wordt gedaan door Gemma Molenkamp. Zij heeft zich gespecialiseerd in het maken van uitgebreide echo’s. Als tijdens de controle wordt getwijfeld aan de groei van de baby maken wij ook in eigen praktijk een groeiecho. Dit wordt ook alleen door Gemma gedaan.
Als er tijdens een echo iets wordt gezien wat wij niet begrijpen of wij maken ons zorgen over de baby, dan sturen wij jullie door naar de Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar (voorheen MCA) of het Amsterdam UMC locatie VUmc.

Ben je niet tevreden over een echo, bespreek dit alsjeblieft met de echoscopiste of een van de verloskundigen. Mochten wij er samen niet uitkomen, dan is er een speciale klachtencommissie voor de echoscopie bij de BEN (Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland voor verloskunde en gynaecologie). Bij een klacht kun je een email sturen naar: klachten@echoscopisten.nl. Meer informatie is te vinden op de pagina klachtenregeling.