De termijnecho vindt bij voorkeur plaats tussen de 10e en 12e zwangerschapsweek. Deze echo wordt verricht om de duur van de zwangerschap zo nauwkeurig mogelijk vast te stellen. De uitgerekende datum wordt uitsluitend bepaald aan de hand van deze echo.
Dit wordt gedaan door de CRL te meten. Wij meten het vruchtje van kruin tot stuit.
Tevens wordt er gekeken of er sprake is van een- of meerlingzwangerschap.
Vanaf de 10e zwangerschapsweek wordt de echo in eerste instantie uitwendig (via de buik) gemaakt. Indien dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat er toch sprake blijkt te zijn van een hele jonge zwangerschap of hele slechte beeldvorming, wordt er een inwendige echo/vaginale echo gemaakt. Een volle blaas is voor dit onderzoek niet nodig.
Tegenwoordig kunnen we met een echo het kindje over het algemeen goed in beeld brengen. Echter, zeker in een vroeg stadium, worden bij een standaard onderzoek (termijnecho) veel afwijkingen nog niet opgespoord. Met andere woorden: een echo is geen garantie voor een gezonde baby.
Aan de andere kant kan een echo wel eens onverwachte zaken aan het licht brengen die ongerustheid kunnen veroorzaken. In dat geval verwijzen wij je door naar de gynaecoloog. Gelukkig komt dit zelden voor. Mocht het zijn dat we op een echo een bepaalde afwijking of bijzonderheden zien (zoals een verdikte nekplooi bij de termijnecho), dan zullen we dit aan je melden, tenzij jij van te voren duidelijk aangeeft dit niet te willen weten.
De termijnecho wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De termijnecho’s worden op wisselende dagen per week uitgevoerd. Je krijgt na afloop van de echo altijd een foto van de baby mee naar huis.
De verloskundigen die je bij de termijnecho kunt zien zijn Gemma Molenkamp, Mariska Noordeloos en Iris Bruijns.