Kraambed

header_kraambed_okt2016

Kraambed
Na de bevalling breekt de kraamperiode aan. Dit is een heftige periode net vaak een rollercoaster aan emoties. In de eerste acht dagen na de bevalling is de kraamverzorgende thuis aanwezig om je te helpen. Hiernaast komen wij meestal om de dag bij je langs voor een kraamvisite. Tijdens de kraamvisite controleren wij of alles goed gaat met jou en jouw kind, de bevalling wordt besproken en er is ruimte voor vragen. Indien er problemen zijn kun je altijd contact met ons opnemen voor overleg en zo nodig komen wij eerder of vaker bij je langs.

Het aantal uren kraamzorg waar je recht op hebt is afhankelijk van je thuissituatie; of dit je eerste kind is, of je borstvoeding gaat geven, of jouw partner of een ander familielid thuis is om te helpen en of de bevalling zonder complicaties is verlopen. Standaard komt de kraamzorg tot acht dagen na de bevalling. Indien dit door complicaties niet voldoende is kunnen wij tekenen voor een 9e en 10e dag kraamzorg. Of hier sprake van is zal tijdens de kraamvisites worden besproken.

Indien je tijdens de zwangerschap of bevalling (tijdelijk) onder controle bent geweest van de gynaecoloog komen wij ook bij je thuis voor de kraamvisites. De Noordwest Ziekenhuisgroep locatie Alkmaar stelt ons op de hoogte als je naar huis komt met je kind. Je mag hiervoor natuurlijk ook zelf contact met ons opnemen via 06-21214366.

Nacontrole
Zes weken na de bevalling kun je bij ons op nacontrole komen. We proberen de nacontrole te plannen bij de verloskundige die jouw bevalling heeft begeleid of bij de verloskundige welke je vaak gezien hebt tijdens de zwangerschap. Tijdens de nacontrole bespreken we met jou de zwangerschap, bevalling en kraambed. We kunnen je bloeddruk meten, je ijzer controleren, je buikspieren controleren en naar eventuele hechtingen kijken. Verder is er natuurlijk ruimte voor vragen. Wij vinden het leuk als je op nacontrole komt, maar dit is medisch gezien niet verplicht. Als je een afspraak wilt maken voor de nacontrole dan kun je dit doen tijdens het telefonisch spreekuur of via contact.