Verloskundigenpraktijk
Heerhugowaard e.o.

Persoonlijk & betrokken

Wij staan voor deskundig, professioneel en betrokken zorg.

Neem gerust contact op.

072 574 1926 06 21 21 43 66

Anticonceptie via de verloskundige

De verloskundigen van praktijk Heerhugowaard e.o. zijn bevoegd en bekwaam om voorlichting te geven over anticonceptie en het plaatsen van spiralen. Deze zorg wordt ook aangeboden aan vrouwen die niet bij ons in de praktijk bekend zijn geweest tijdens de zwangerschap of als je nog geen kinderen hebt.

Anticonceptie

Na de bevalling kan het bloedverlies ongeveer 6 weken aanhouden, daarna komt de menstruatiecyclus weer op gang. Het is mogelijk dat dit de eerste 6 maanden nog onregelmatig is en soms kan uitblijven. Dit kan bijvoorbeeld komen door het geven van borstvoeding. Ongeveer 2 weken voor de menstruatie vindt de eisprong plaats, waardoor je al vruchtbaar bent voor je voor het eerst menstrueert. Aan het eind van de kraamweek bespreken we om deze reden verschillende mogelijkheden van anticonceptie. Ook tijdens de nacontrole kunnen wij samen met jou kijken welke anticonceptie bij jou past.

Soorten anticonceptie

Er zijn veel verschillende soorten anticonceptie, het kan daarom moeilijk zijn om een keuze te maken. Als je hier advies over wenst kan je dit aangeven tijdens de nacontrole. Ben je niet bekend bij ons, dan kan een aparte afspraak gemaakt worden bij de verloskundige. De soorten anticonceptie waar je uit kan kiezen:

 • Anticonceptie pil
 • Implanon (hormoonstaafje)
 • Prikpil
 • Nuvaring
 • Condooms (vrouwencondooms)
 • Anticonceptiepleister
 • Sterilisatie (voor man of vrouw)
 • Spiraaltje met of zonder hormonen

Indien je voorkeur hebt voor het laten plaatsen van een spiraaltje kun je een afspraak bij onze praktijk maken. Tijdens een intakegesprek bekijken we samen welk spiraal bij jou past, er zijn namelijk verschillende soorten.

De spiralen die wij plaatsen

 • Mirena
 • Kyleena
 • T-safe (short)
 • Multi safe (short)

Voor wie?

Spiralen plaatsen wij bij iedere vrouw. Het maakt niet uit of je bij onze praktijk eerder zorg hebt ontvangen of niet. Indien je net bevallen bent is het verstandig om 10-12 weken na de bevalling het spiraaltje te laten plaatsen. Heb je nog geen kinderen, dan bespreken wij tijdens de intake wanneer het meest gunstige moment is om jouw spiraal te plaatsen.

Spiraaltje plaatsen via de verloskundige

Tijdens het intakegesprek bespreken wij de verschillende typen spiralen en hoe de plaatsing in zijn werk gaat. Ook wordt gekeken of de zorgverzekering het spiraal zelf en/of de plaatsing vergoedt. Je krijgt een recept mee voor het gewenste spiraal. Deze kan je voor de plaatsing zelf bij de apotheek langs halen

Tijdens de plaatsing worden 2 echo’s aangeboden. Ook wordt 6 weken kosteloos een echo aangeboden ter controle. Tijdens deze afspraak wordt ook geëvalueerd hoe deze vorm van anticonceptie bevalt.

Spiraaltje verwijderen

Je kan een afspraak bij ons maken om het spiraal te laten verwijderen, ook als deze niet bij ons is geplaatst. Laat je het spiraal verwijderen voor een kinderwens, dan kan de assistente deze afspraak combineren met adviezen over het voorbereiden voor een zwangerschap. Zie ook Zwanger worden.

 • Intensieve begeleiding tijdens bevalling
 • 24/7 bereikbaar
 • Centering Pregnancy
 • Alle echo's door eigen verloskundige
 • Aanmelden kan al vanaf positieve test
 • Avond spreekuur / zaterdag spreekuur

Persoonlijk en betrokken

Wij stemmen onze verloskundige zorg af op jouw persoonlijke zorgbehoeftes en wensen. Wij bewaken en bevorderen het natuurlijke proces van zwanger zijn en de geboorte van een kind, hierbij staat de veiligheid voor moeder en kind centraal.

Zwangerschapswens

Zwangerschapswens

Je probeert zwanger te worden, spannend! Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

lees meer

Anticonceptie

Wij zijn bevoegd om verschillende vormen van anticonceptie voor te schrijven. Tijdens een consult bij ons op de praktijk informeren we je over de voor- en nadelen van de verschillende soorten anticonceptie en helpen je bij het maken van een keuze.

lees meer
Anticonceptie

Spreekuurlocaties

Wij houden spreekuur op drie verschillende locaties:

Clara Wichmanntuin 10
1705 JZ Heerhugowaard
0725741926

Onze hoofdlocatie bevindt zich aan de Oosttangent tegenover de Albert Heijn. Je kunt hier vijf dagen in de week terecht voor het spreekuur, soms zelfs op zaterdag. Alle soorten echo’s worden op deze locatie gemaakt.

Dokter Lohmannstraat 21
1713 TG Obdam
0725741926

Op woensdagmiddag houden wij (meestal) vanaf 14:30 uur spreekuur. Deze locatie bevindt zich in het gezondheidscentrum. Wij zitten hier in dezelfde ruimte als het CJG. Op deze locatie is het niet mogelijk om echo’s te laten maken.

Van Hellemondtstraat 3
1701 ER Heerhugowaard
0725741926

Het spreekuur varieert per week, maar is vaak in de middag. Deze locatie is op de begane grond bij de bloedafname van Starlet DC. Het is niet mogelijk om hier echo's te laten maken.

Wil je een afspraak maken?

Meld je aan voor een afspraak door middel van het invullen van ons aanmeldformulier.

Aanmelden
© 2021 Verloskundigenpraktijk Heerhugowaard