Hielprik
In de eerste week na de bevalling komt er een medewerker van het consultatiebureau bij jullie thuis voor de hielprik. Dit wordt automatisch in gang gezet via de geboorteaangifte. Het meedoen aan de hielprik is vrijwillig en gratis. U beslist zelf of uw kind meedoet aan het onderzoek. Bij de hielprik wordt er een paar druppeltjes bloed afgenomen uit de hiel van jullie kindje. Het bloed van de hielprik wordt onderzocht op een aantal ernstige, zeldzame aangeboren ziekten:
Een snelle opsporing van deze ziektes kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van jullie kind voorkomen of beperken. De meeste ziektes zijn niet te genezen maar wel te behandelen, bijvoorbeeld met medicijnen of een dieet. Het is dan ook in het belang van de gezondheid van jullie kind dat hij/zij meedoet aan het onderzoek.
Ongeveer vijf weken na het afnemen van de hielprik is de uitslag bekend. Jullie worden hier altijd over geïnformeerd. Bij een goede uitslag wordt er een brief van het RIVM gestuurd. Bij een afwijkende uitslag zal de huisarts contact opnemen over vervolgonderzoek. Het kan zijn dat er niet voldoende bloed ontvangen is, of dat de uitslag niet gelijk duidelijk is, de hielprik wordt dan herhaald.
Meer informatie over de hielprik kunt u lezen via https://www.pns.nl/hielprik.
Gehoortest
Samen met de hielprik wordt (bijna) altijd de gehoortest afgenomen. Met deze test wordt gemeten of jullie kind genoeg hoort om te leren praten. Door middel van een klein zacht oordopje, wordt er een zacht knetterend geluid in het oortje gezonden. Als het oor gezond is reageert deze er op door geluidjes terug te zenden naar het apparaat van de gehoortest.
Tijdens de test krijgt jullie kind een klein, zacht dopje in het oor. Via dit dopje wordt een zacht, knetterend geluid het oor in gezonden. Een gezond oor reageert hierop door geluidjes te maken. Een kleine microfoon in het dopje vangt deze reactiegeluidjes op. Het dopje is verbonden met een apparaat dat aan de hand van de reactiegeluidjes beoordeelt of het oor goed werkt. De gehoortest is pijnloos en duurt meestal maar een paar minuten.
Als de uitslag van de gehoortest ‘voldoende’ is, hoort jullie kind op dat moment vrijwel voldoende om te leren praten. Bij 5 op de 100 kinderen is de uitslag van de gehoortest bij één of beide oren onvoldoende. Dit betekent niet gelijk dat jullie kindje niet kan horen. Water of oorsmeer kan de uitslag van de test beïnvloeden. Indien de gehoortest onvoldoende is, dan wordt deze na ongeveer een week bij jullie thuis herhaald. Daarvoor wordt een nieuwe afspraak met jullie gemaakt.
Meer informatie over de gehoortest kunt u lezen via https://www.pns.nl/gehoortest-baby.