Bloedverlies in de eerste 12 weken van je zwangerschap wil niet altijd zeggen dat er een miskraam optreedt. De baarmoedermond is in de zwangerschap extra doorbloed. Dit kan ertoe leiden dat bij extra inspanning wat bloedverlies optreedt, dit kan ook zijn na vrijen of na moeilijke ontlasting. Vergelijk het met het ontstaan van een bloedneus. Dit is onschuldig. Het bloedverlies is weinig en zal vaak vrij snel stoppen.
Bloedverlies in de eerste 16 weken van de zwangerschap komt voor bij 1 op de 5 vrouwen. Bij de helft van deze vrouwen houdt het bloedverlies na enkele dagen op en gaat de zwangerschap normaal verder. Bij de andere helft blijft het bloedverlies bestaan en kan er sprake zijn van een miskraam. Dat wil zeggen dat het kindje wordt afgestoten. Uiteindelijk eindigt 50% van deze zwangerschappen in een miskraam. Of je een miskraam krijgt is niet met zekerheid te voorspellen. Meestal wordt het binnen enkele dagen vanzelf duidelijk.
Een miskraam kun je niet voorkomen of tegenhouden. Ook niet door bedrust of medicijnen te nemen. Als het bloedverlies toeneemt of je krijgt menstruatieachtige pijn, zorg dan dat er iemand in de buurt is waarbij je je veilig voelt. Als het bloedverlies of de krampen (tijdelijk) hevig zijn, is steun van een vertrouwd iemand belangrijk. Bij menstruatieachtige pijn kun je een pijnstiller nemen, bijvoorbeeld paracetamol. Het afgestoten weefsel hoef je niet te bewaren.
Wij begrijpen dat je ongerust bent als je bloedverlies hebt. Je mag ons dan ook altijd bellen als je je zorgen maakt, als het bloedverlies erg veel is of als je erg veel buikpijn hebt of koorts.