Soms komen jullie er tijdens de eerste echo achter dat er geen kloppend hartje aanwezig is. Je kunt dan wachten tot de miskraam zich zelf aandient. In emotioneel en in praktisch opzicht kan het vervelend zijn om te wachten op een spontane miskraam. Voor sommige vrouwen zijn dit redenen om eerder in te grijpen door medicatie voorgeschreven te krijgen of een curettage te laten uitvoeren. Dit gebeurd altijd door middel van een doorverwijzing naar de gynaecoloog Bij een curettage wordt de baarmoeder via de vagina met een dun slangetje leeg gezogen of met een schrapertje schoongemaakt.
Wil je meer informatie over de mogelijke behandeling of over het verloop van een miskraam? https://deverloskundige.nl/miskraam
Als blijkt dat het hartje niet (meer) klopt, zijn er 3 mogelijkheden:
- Afwachten: natuurlijke manier
- Behandeling met medicijnen in het ziekenhuis
- Ingreep in ziekenhuis (curettage)
Wij zullen met jou de verschillende mogelijkheden – en wat deze voor jou betekenen – bespreken
- Afwachten: natuurlijke manier
Als het zeker is dat het hartje niet meer klopt – dat wordt gecontroleerd met echo(‘s) – kun je ervoor kiezen om te wachten totdat de miskraam vanzelf op gang komt. Meestal gebeurt dat binnen 1-2 weken na het eerste bloedverlies.
Veel vrouwen geven er de voorkeur aan te wachten tot het kindje vanzelf wordt afgestoten. Vrouwen bij wie de miskraam op natuurlijke wijze is verlopen kunnen de gebeurtenissen vaak beter verwerken. Het verdriet kan thuis beleefd worden en eventuele complicaties van een curettage worden vermeden.
Als je ervoor kiest om te wachten tot het kindje vanzelf wordt afgestoten, is het verstandig te bedenken hoe lang je wilt afwachten en om dit met ons te bespreken. Afwachten kan medisch gezien geen kwaad en heeft geen gevolgen voor een nieuwe zwangerschap. Als je later besluit toch een curettage te willen, kun je daar alsnog voor kiezen. Ook bij veel of aanhoudend bloedverlies of pijn kan alsnog een curettage nodig zijn.
- Behandeling met medicijnen
Bij een behandeling met medicijnen krijg je in het ziekenhuis van een verloskundige of een gynaecoloog tabletten. Deze kun je inbrengen in de vagina. Je wacht daarna thuis af of de medicijnen werken. Als de medicijnen aanslaan, komt de miskraam meestal na 1 tot 2 dagen op gang. De miskraam verloopt dan ongeveer hetzelfde als een spontaan op gang gekomen miskraam: met bloedverlies en buikpijn. De medicijnen werken bij ongeveer de helft van de vrouwen. Als de miskraam niet meteen op gang komt, kun je afwachten. En anders is een ingreep in het ziekenhuis (curettage) nog de enige mogelijkheid.
- Ingreep in het ziekenhuis (curettage)
Een curettage is een korte operatieve ingreep in het ziekenhuis. De gynaecoloog maakt de baarmoederholte via de vagina leeg met een soort schrapertje, zuigertje of slangetje. De ingreep duurt ongeveer 10 tot 15 minuten. Je krijgt dan een lichte narcose of een plaatselijke verdoving. Soms blijft er na een curettage weefsel in de baarmoeder achter, waardoor je bloedverlies blijft houden. Dan is het nodig om de curettage te herhalen.