Hoe een spontane (natuurlijke) miskraam verloopt is per persoon verschillend. Maar over het algemeen begint een miskraam met bloedverlies en buikpijn. Maar dat hoeft niet. Een miskraam kan ook in één keer op gang komen. Meestal heb je bij een miskraam enkele uren bloedverlies waarbij je weefselresten ziet. Vaak heb je ook krampen, vergelijkbaar met hevige menstruatiepijn. Ook kun je bloedstolsels verliezen.
Tijdens de miskraam verlies je tijdelijk meer bloed -dat is normaal. Gebruik maandverband om het bloed op te vangen – geen tampons – in verband met infectiegevaar. Zo zie je ook goed hoeveel bloed je verliest. Bel bij hevig bloedverlies direct je verloskundige. Ook als je het gevoel hebt flauw te vallen.
Neemt het bloedverlies niet af na de miskraam en blijf je krampen houden, neem dan contact op met je verloskundige. Het kan dan zijn dat er weefsel is achtergebleven in je baarmoeder. Er wordt dan een echo gedaan in onze praktijk om te kijken of er weefsel is achtergebleven. In dat geval kan een curettage in het ziekenhuis nodig zijn.
De buikpijn tijdens een miskraam kan best heftig zijn. Daarom raden we je ook aan om pijnstillers zoals Paracetamol en Ibuprofen in huis te hebben. Ook kan het fijn zijn om bij buikpijn een warme kruik tegen je buik te leggen of en warme douche te nemen.
Na de miskraam neemt het bloedverlies vaak snel af en houdt het na een paar dagen tot een week op.
Voor meer informatie over een miskraam kun je de volgende websites raadplegen:
www.deverloskundige.nl
Heb je meerdere keren een miskraam gehad, dan kun je kijken op de website:
www.nvog.nl