Helaas gaan niet alle zwangerschappen goed. Als er in de prille ontwikkeling iets fout gaat kan een zwangerschap eindigen in een miskraam. Als er mogelijk sprake is van een miskraam merk je dit meestal het eerst aan een gevoel alsof je ongesteld wordt met bloedverlies en buikpijn. Soms gebeurt er niets en wordt pas tijdens de eerste echo ontdekt dat er geen kloppend hartje is. Ben je erg bang voor een miskraam? Hoe klein en kwetsbaar jouw baby nog is, hij zit goed beschermd in je baarmoeder. Je kunt een miskraam niet zelf veroorzaken, je kunt gewoon vrijen en blijven sporten.
Als je bloedverlies krijgt in de eerste weken van de zwangerschap betekent dit niet gelijk dat jouw zwangerschap eindigt in een miskraam. Bloedverlies in de zwangerschap leidt in de helft van de gevallen tot een miskraam; in de andere helft van de gevallen gaat de zwangerschap door. Het bloedverlies kan namelijk ook komen door harde ontlasting, vrijen of de innesteling van de bevruchte eicel in de baarmoeder. Het heeft geen invloed op de zwangerschap en verhoogt de kans op een miskraam niet.
Als je vragen hebt of ongerust bent, kunt je altijd (telefonisch) contact opnemen met onze praktijk. Neem direct contact op met de verloskundige bij één van de volgende verschijnselen:
- Als het bloedverlies erg hevig is en niet meer met maandverband is op te vangen, klachten van ‘sterretjes zien’ of flauwvallen
- Als de buikpijn toeneemt en voortdurend aanwezig is
- Als je koorts krijgt (hoger dan 38°C)