Verloskundigenpraktijk
Heerhugowaard e.o.

Persoonlijk & betrokken

Wij staan voor deskundig, professioneel en betrokken zorg.

Neem gerust contact op.

072 574 1926

Gezond gewicht

De kans op zwangerschap is het grootst als je een normaal gewicht hebt. Een gezond gewicht wil zeggen dat je niet te zwaar, maar ook niet te licht bent. Zowel overgewicht als ondergewicht kunnen je menstruatiecyclus verstoren. Of je een gezond gewicht hebt, kun je bepalen door je BMI (Body Mass Index) te berekenen.

Zie https://www.voedingscentrum.nl/nl/bmi-meter

Een gezonde BMI ligt tussen de 20 en 25. Vanaf een BMI van 30 is er sprake van overgewicht. Hierdoor neemt de spontane kans op een zwangerschap af.
Als je overgewicht hebt is het verstandig om af te vallen. Zorg ervoor dat je dat op een rustig tempo doet met gezonde voeding en voldoende beweging. Het is realistisch en gezond om te proberen om een tot twee kilo per maand af te vallen. Op deze manier ontstaat er een betere stofwisseling en kan je lichaam het vet langzaam afbreken.

Sporten

Sporten is gezond en je kunt hiermee doorgaan tijdens de periode dat je zwanger wilt worden, vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaat of al zwanger bent. Een algemene regel is: bewegen is goed, meer bewegen is beter. Topsport kan echter nadelige invloed hebben op de zwangerschapskansen. Hoeveel moet je dan bewegen? De beweegrichtlijn geeft het advies om minstens 150 minuten per week matige of intensieve inspanning te leveren, verspreid over diverse dagen. Matige inspanning betekent dat je hartslag en ademhaling omhoog gaan, maar dat je nog wel een gesprek kunt voeren. Voorbeelden hiervan zijn wandelen, fietsen of de wat zwaardere huishoudelijke taken zoals ramen zemen of tuinieren. Bij intensieve inspanning wordt de ademhaling zwaarder en kun je gaan hijgen. Voorbeelden hiervan zijn sporten als hardlopen of wielrennen.

Werk

Werk je met schadelijke stoffen of straling? Bespreek met je ARBO arts de invloed van je werk op een eventuele zwangerschap. Soms is het nodig om tijdelijk je werk aan te passen of ander werk te doen.

Roken

Roken of meeroken kan je vruchtbaarheid verminderen. Als je 15 sigaretten per dag rookt, wordt de kans om zwanger te raken gehalveerd en heb je meer kans op een miskraam.

Rokende mannen zijn ook minder vruchtbaar. De zaadcellen zijn vaker afwijkend van vorm en minder beweeglijk dan bij een niet-rokende mannen.

Daarnaast kan roken tijdens de zwangerschap complicaties veroorzaken. Door te roken is de kans groter dat je een miskraam krijgt, dat het kindje niet goed groeit of zelfs overlijdt ten gevolge van een groeiachterstand of het voortijdig loslaten van de placenta. Na de geboorte is er voor een kind in een rokerige omgeving een hogere kans op wiegendood of infecties aan de luchtwegen.

Stoppen met roken vóórdat je zwanger wordt is dus zeker aan te raden. Voor veel vrouwen is het lastig om te stoppen. Een vaak genoemd excuus is de angst om stress te krijgen of dat het niet lukt. Voor hulp kun je hiervoor terecht bij je huisarts, of via https://rookvrijestart.rokeninfo.nl/ . Je kunt hier ook een filmpje bekijken over roken en zwanger worden.

Alcohol

Als je zwanger wilt worden, kun je beter geen alcohol drinken. Rondom de bevruchting kan alcoholgebruik door zowel de man als de vrouw effect hebben op de bevruchting en op de zwangerschap. Als één van jullie rondom de bevruchting alcohol heeft gedronken, is de kans op een zwangerschap kleiner.

Omdat je pas 2 weken na het moment van bevruchting op zijn vroegst zeker weet dat je zwanger bent, kun je het beste in de hele periode geen alcohol drinken. Als je in de eerste weken na de bevruchting alcohol drinkt, kán dat leiden tot een miskraam.

Vanaf het moment dat je weet dat je zwanger bent, wordt alcoholgebruik ook geheel afgeraden. Het alcoholpromillage dat jij in je bloed hebt, heeft de ongeboren baby ook in het bloed. Dit kan de baby op meerdere manieren schaden.

Voor meer informatie zie: https://www.alcoholinfo.nl/zwanger/voor-de-zwangerschap.

Drugs

Drugsgebruik kan de ontwikkeling van je kindje vóór en na de geboorte ernstig verstoren. Soms wordt een kindje door het drugsgebruik geboren met lichamelijke afwijkingen. 

Het advies is dus ook te stoppen met drugsgebruik.

Lukt het je niet om te stoppen met het gebruik van drugs, vraag dan om hulp van je huisarts en schakel andere hulp in. Voor meer informatie zie: deverloskundige.nl over alcohol roken en drugs

  • Intensieve begeleiding tijdens bevalling
  • 24/7 bereikbaar
  • Centering Pregnancy
  • Alle echo's door eigen verloskundige
  • Aanmelden kan al vanaf positieve test
  • Avond spreekuur / zaterdag spreekuur

Persoonlijk en betrokken

Wij stemmen onze verloskundige zorg af op jouw persoonlijke zorgbehoeftes en wensen. Wij bewaken en bevorderen het natuurlijke proces van zwanger zijn en de geboorte van een kind, hierbij staat de veiligheid voor moeder en kind centraal.

Zwangerschapswens

Zwangerschapswens

Je probeert zwanger te worden, spannend! Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.

lees meer

Anticonceptie

Wij zijn bevoegd om verschillende vormen van anticonceptie voor te schrijven. Tijdens een consult bij ons op de praktijk informeren we je over de voor- en nadelen van de verschillende soorten anticonceptie en helpen je bij het maken van een keuze.

lees meer
Anticonceptie

Spreekuurlocaties

Wij houden spreekuur op de volgende locatie:

Clara Wichmanntuin 10
1705 JZ Heerhugowaard
0725741926

Onze locatie bevindt zich aan de Oosttangent tegenover de Albert Heijn. Je kunt hier vijf dagen in de week terecht voor het spreekuur, soms zelfs op zaterdag. Alle soorten echo’s worden op deze locatie gemaakt.

Wil je een afspraak maken?

Meld je aan voor een afspraak door middel van het invullen van ons aanmeldformulier.

Aanmelden
© 2024 Verloskundigenpraktijk Heerhugowaard