Als je net zwanger bent of wilt worden geldt het advies om elke dag een tablet foliumzuur van 0,4 of 0,5 mg te nemen. Dit om de kans op een ernstige aandoening, namelijk een open ruggetje of een hazenlip, te verkleinen. Na 10 weken mag je met foliumzuur stoppen.
Multivitamine voor zwangere
Gedurende de gehele zwangerschap en kraamperiode kun je een multivitamine speciaal voor zwangere als aanvulling op je dagelijkse eetgewoonte gebruiken. Let goed op dat je een multivitamine kiest die geschikt is voor de zwangerschap. In de gewone vitamine tabletten kan teveel vitamine A zitten wat niet goed is voor de zwangerschap.
Vitamine D
In de zwangerschap geldt het advies om extra vitamine D te gebruiken, namelijk 10 microgram per dag. Dit kun je los nemen in de vorm van druppels of tabletten. Vaak zit de vitamine D verwerkt in een multivitamine. Vitamine D zorgt ervoor dat calcium goed kan worden opgenomen. Dit zorgt voor een goede opbouw van de botten van de baby.
Calcium
Indien je te weinig zuivel binnen krijgt per dag, is het belangrijk extra calcium te slikken. Het advies is 1 gram calcium per dag. Dit zorgt voor een goede opbouw van de botten van de baby.
Voeding
Wat je beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap én hoe je veilig omgaat met je eten kun je lezen op de website van het Voedingscentrum.
Extra aandacht voor hygiëne zoals je handen wassen na toiletbezoek en het verschonen van luiers voorkomt een infectie.
Via het voedingscentrum is ook de app ZwangerHap te vinden. Deze werkt heel handig in de zwangerschap.
Bewegen
Bewegen en sporten is gezond. Hiermee bouw je aan je conditie. Daarom is het advies om minimaal een half uur per dag te bewegen. Ook wandelen, fietsen, stofzuigen en traplopen zijn een vorm van bewegen. De meeste sporten kun je gewoon blijven doen in de zwangerschap. Voor meer info klik hier.
Alcoholgebruik
Als je zwanger bent wordt het gebruik van alcohol geheel afgeraden. Het alcoholpromillage dat jij in je bloed hebt heeft de ongeboren baby ook in het bloed. Dit kan de baby op meerdere manieren schaden en kan in het ergste geval leiden tot het foetaal alcohol syndroom (FAS). Kinderen met FAS hebben mentale en fysieke tekortkomingen.
Omdat we geen veilige grens kunnen aangeven voor alcoholgebruik in de zwangerschap wordt aangeraden helemaal geen alcohol te nemen.
Voor meer informatie kun je kijken op de website van STAP.
Roken
Roken tijdens de zwangerschap kan complicaties veroorzaken. Door te roken is de kans groter dat je een miskraam krijgt, dat het kindje niet goed groeit of zelfs overlijdt ten gevolge van een groeiachterstand of het voortijdig loslaten van de placenta. Na de geboorte is er voor een kind in een rokerige omgeving een hogere kans op wiegendood of infecties aan de luchtwegen.
Stoppen met roken vóórdat je zwanger wordt, is dus zeker aan te raden. Als je nog rookt tijdens je zwangerschap, raden we aan hier tijdens de zwangerschap mee te stoppen. Voor veel vrouwen is het lastig om te stoppen. Een vaak genoemde reden is de angst om stress te krijgen of dat het niet lukt. Toch weegt de stress die je hier (vaak tijdelijk) van hebt niet op tegen de nadelen van blijven roken. Voor hulp met stoppen kun je terecht bij je verloskundige, je huisarts, of via www.stivoro.nl.
Via het Trimobos instituut kun je de video Rookvrij Zwanger: wat je moet weten over roken en zwangerschap bekijken, waarin zwangere vrouwen die zijn gestopt aan het woord komen. En er zijn verschillende spin-offs waarin onder andere de vijf misverstanden rond roken en zwangerschap besproken worden.
Drugs
Drugsgebruik kan de ontwikkeling van je kindje vóór en na de geboorte ernstig verstoren. Soms wordt een kindje door het drugsgebruik geboren met lichamelijke afwijkingen. Als je tijdens je zwangerschap drugs gebruikt (hebt), doe je er goed aan om dit te vertellen aan je verloskundige, huisarts of gynaecoloog. We kunnen je zwangerschap dan extra goed in de gaten houden. De baby kan nog steeds gezond zijn, maar het risico op afwijkingen is wel groter geworden. Het risico neemt toe naarmate er meer en vaker gebruikt wordt. Wil je meer lezen over het gebruik van alcohol, roken en drugs vóór, tijdens en na de zwangerschap? Kijk dan in de folder ‘Alcohol, Roken, Drugs‘.
Medicijngebruik
Als je zwanger bent, is het belangrijk eventuele medicijnen alleen te gebruiken in overleg met je huisarts, apotheker of verloskundige. Overleg dit het liefst vóórdat je zwanger wilt worden of zodra je weet dat je zwanger bent.
Intensieve begeleiding tijdens bevalling
24/7 bereikbaar
Centering Pregnancy
Alle echo's door eigen verloskundige
Aanmelden kan al vanaf positieve test
Avond spreekuur / zaterdag spreekuur
Persoonlijk en betrokken
Wij stemmen onze verloskundige zorg af op jouw persoonlijke zorgbehoeftes en wensen. Wij bewaken en bevorderen het natuurlijke proces van zwanger zijn en de geboorte van een kind, hierbij staat de veiligheid voor moeder en kind centraal.
Je probeert zwanger te worden, spannend! Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Als je gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, dan krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.
Wij zijn bevoegd om verschillende vormen van anticonceptie voor te schrijven. Tijdens een consult bij ons op de praktijk informeren we je over de voor- en nadelen van de verschillende soorten anticonceptie en helpen je bij het maken van een keuze.
Clara Wichmanntuin 10
1705 JZ Heerhugowaard 0725741926
Onze locatie bevindt zich aan de Oosttangent tegenover de Albert Heijn. Je kunt hier vijf dagen in de week terecht voor het spreekuur, soms zelfs op zaterdag. Alle soorten echo’s worden op deze locatie gemaakt.
Wil je een afspraak maken?
Meld je aan voor een afspraak door middel van het invullen van ons aanmeldformulier.