Zwangerschap

header_zwangerschap_okt2016

Zwanger?
Zodra je weet dat je zwanger bent kun je je aanmelden bij een verloskundigenpraktijk.  Hiervoor hoef je niet eerst langs bij de huisarts. Je bent van harte welkom!

Wij kunnen je begeleiden tijdens de zwangerschap, bevalling en het kraambed. Wij staan je graag bij tijdens deze bijzondere periode. Wij passen onze zorg aan de behoefte van jou en je partner aan.
Als je je wilt aanmelden kan dit online of via 072-5741926. Telefonisch aanmelden kan maandag tot en met woensdag van 09:00 – 13:00 uur, donderdag en vrijdag van 09:00 – 12:00 uur. Als je je aanmeldt zullen wij een afspraak maken voor een intakegesprek samen met een eerste echo rond de 8 weken zwangerschap.

Moeders voor Moeders
Vanaf 6 weken zwangerschap is het mogelijk om mee te doen aan Moeders voor Moeders. Moeders voor Moeders zamelt urine in van zwangere vrouwen in Nederland om stellen met vruchtbaarheids-problemen te behandelen. Je kunt je aanmelden zodra je weet dat je zwanger bent t/m de 11e week van de zwangerschap. Meedoen kan vanaf de 6e t/m de 16e week. In deze periode bevat je urine het meeste hCG-hormoon. Dit hormoon wordt gebruikt voor het maken van geneesmiddelen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Meer informatie of aanmelden kan via www.moedersvoormoeders.nl.

Intakegesprek
Als je een afspraak maakt voor een intake krijgt je van ons een intake-vragenlijst opgestuurd. In deze vragenlijst worden een heleboel vragen gesteld over je gezondheid, die van je partner en jouw familie. Door het invullen van deze vragenlijst kunnen wij ons voorbereiden op jouw intake een heb je rustig de tijd om wat dingen uit te zoeken of na te vragen. In dit gesprek bespreken wij deze lijst en praten wij met jou over de verschillende onderzoeken die mogelijk zijn in de zwangerschap.  Na de termijnecho wordt er online een aanvraag voor bloedonderzoek gedaan. 

De uitslagen van het bloedonderzoek krijg je van ons bij de eerstvolgende controle.

Wil je meer weten over de bloedonderzoeken? Deze kunt u vinden op de website van het RIVM.

Rondom het intake gesprek vind de vroege echo plaats. Deze echo is niet verplicht. Meer informatie over deze echo vindt je hier.

Vervolgcontroles
In de zwangerschap kom je regelmatig op controle bij de verloskundige. Hoe vaak je precies langs komt is afhankelijk van jouw behoefte. In het begin zit er meer tijd tussen de controles en aan het einde van de zwangerschap kom je elke week op controle.

Tijdens de vervolgcontroles wordt jouw bloeddruk gemeten en kijken we naar de ligging en groei van de baby. Vanaf 13 weken kunnen wij de hartslag van de baby beluisteren. Als je ongerust bent mag je altijd een keer extra op controle komen. Neem hiervoor contact met ons op.

Tijdens de zwangerschap krijg je verschillende echo’s aangeboden. Bij 10-12 weken zwangerschap maken wij een termijnecho, hierbij wordt de uitgerekende datum vastgesteld. Bij 19 weken kun je een uitgebreide screeningsecho krijgen, waarbij het kindje van top tot teen wordt nagekeken. Rond 35 weken doen wij een liggingsecho om te bepalen hoe de baby ligt. Meer informatie over de verschillende echo’s is te vinden via het kopje echo.

Inloopspreekuur
NB: IVM Corona is er op dit moment geen inloop spreekuur.

Elke dinsdagavond kun je bij ons terecht op het inloopspreekuur. Vind je het fijn om het hartje extra te luisteren of iemand mee te nemen is dit mogelijk.  Het inloopspreekuur is elke dinsdag tussen 18:30 – 19:30 uur. Je kunt hier zonder afspraak langskomen. De afspraak duurt maximaal 5-10 minuten. Je kunt vragen stellen en we voelen je buik en luisteren het hartje van de baby.

Dit spreekuur is echter niet bedoeld als vervanging voor dringende vragen of echo’s. Hiervoor moet je contact opnemen met de dienstdoende verloskundige.

Ook als je onder controle bent bij de gynaecoloog mag je gebruik maken van het inloopspreekuur. Je bent welkom op ons inloopspreekuur vanaf 13 weken zwangerschap. Het inloopspreekuur is altijd op onze locatie aan de Clara Wichmanntuin.