Wat te regelen

Header_Zwangerschap

Tijdens je zwangerschap komt er een heleboel informatie op je af. Er zijn een aantal belangrijke dingen die je alvast moet regelen in de zwangerschap.

Erkenning
Indien er sprake is van geregistreerd partnerschap of als jullie getrouwd zijn is de man automatisch wettelijk de vader van jullie kind. Als hier geen sprake van is, is het
belangrijk om tijdens de zwangerschap samen met je partner naar het gemeentehuis te gaan voor de erkenning en het vastleggen van de achternaam van jullie kind.
Door de erkenning krijgt de vader niet automatisch het gezag. Dit moet later geregeld worden door middel van een “verzoek tot het gezamenlijk uitoefenen van het gezag over een minderjarige”. Bij elke zwangerschap moet de erkenning weer opnieuw geregeld worden. Ons advies is om de erkenning vóór 24 weken te regelen bij het gemeentehuis. De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt hierbij een akte van erkenning op, deze is nodig voor de aangifte na de geboorte.

Kinderopvang
Ben je nu aan het werk en wil je dat na je verlof ook blijven doen, dan is het verstandig nu al na te denken over een vorm van opvang voor je kind. Er zijn vele mogelijkheden zoals de crèche, een oppas aan huis of een gastoudergezin.
Ouders kunnen een deel van de kosten terugkrijgen van de Belastingdienst als zij gebruik maken van een kindercentrum of gastouderbureau dat is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Hiervoor moeten kindercentra, gastouderbureaus en gastouders voldoen aan de kwaliteitseisen uit de Wet kinderopvang.
Mocht je na je zwangerschap weer gaan werken en gebruik willen maken van kinderopvang, dan is het raadzaam je ongeboren baby zo vroeg mogelijk in de zwangerschap in te schrijven bij een kinderopvangorganisatie.

Kraamzorg
In Nederland heeft elke vrouw recht op kraamzorg. Een kraamverzorgster komt in de eerste acht dagen na de bevalling bij jullie thuis om te helpen met de zorg voor moeder en kind.
Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap al kraamzorg te regelen, het liefst al voor 16 weken. Vraag aan jouw zorgverzekeraar hoe de kraamzorg geregeld dient te worden. Vaak mag je zelf een keuze maken tussen kraamzorgorganisaties. Wij hebben als praktijk geen voorkeur voor welke organisatie je kiest. Met onderstaande organisaties werken wij vaak samen:

De Kraamvogel
Tel: 088 – 77 88 500
http://www.dekraamvogel.nl/kraamzorg-west-friesland

Kraamzus
Tel: 088 – 41 00 700
www.Kraamzus.nl

RegioKraamverzorging
http://www.regiokraamverzorging.nl/

KraamzorgPartners
Tel: 085 – 0645 016
https://kraamzorgpartners.nl/

Kraamzorg Noord – Holland
Tel: 088 – 43 26 736
https://www.kraamzorgnl.nl/regio/kraamzorg-noord-holland/

Jullie mogen natuurlijk ook voor een andere organisatie kiezen. Voor kraamzorg moet je meestal een eigen bijdrage betalen. Deze bedraagt in 2021 € 4,60 per uur.

Kraampakket
Het is belangrijk om bij je verzekering een kraampakket aan te vragen. Afhankelijk van jouw verzekering zal deze voor je worden vergoed. In het kraampakket zitten spullen voor de bevalling en de kraamperiode. Je hebt een kraampakket nodig voor zowel een thuis als een ziekenhuisbevalling. Het kraampakket wordt vaak in de zevende maand aan je opgestuurd. Mocht het kraampakket niet door de zorgverzekeraar worden vergoed, dan dien je deze zelf aan te schaffen. Wij hebben op de praktijk een lijstje met de spullen die je nodig hebt. Ook hebben wij eventuele kant-en-klare kraampakketten. De kosten voor een kraampakket voor een thuisbevalling zijn € 30,- voor een ziekenhuisbevalling is dit € 25,-. Indien je een kraampakket van ons wil kopen kun je dit aangeven tijdens de controles.

Uitzetlijst
Voor een baby zijn een aantal spullen noodzakelijk om aan te schaffen. Hieronder kun je een uitzetlijst downloaden. Deze uitzetlijst is als checklist te gebruiken bij de aanschaf van de spullen voor de baby. Deze uitzetlijst is een richtlijn en kan naar eigen wens uitgebreid worden.

Uitzetlijst Zwangerschap

Voorbereiding bevalling
Voor de bevalling is het belangrijk dat je bed op de juiste ‘werkhoogte’ is. De hoogte van matras moet zo’n 75-80 cm van de grond zijn. Je kunt je bed ophogen met klossen of bierkratjes. Hiernaast vinden wij het prettig als je een ondersteek (po) in huis hebt voordat je gaat bevallen. De klossen en ondersteek kunnen jullie vanaf 36 weken ophalen bij de thuiszorgwinkel. Meer informatie over voorbereiding van de bevalling vindt je hier.

ia Medipoint kun je de benodigdheden ook online bestellen en eventueel thuis laten bezorgen. Dit is geheel kosteloos. Meer informatie hierover is te vinden op de website van Medipoint

Thuiszorgwinkel Medipoint/ Evean Alkmaar
Frederik Hendriklaan 3
1814 JM Alkmaar
Tel: 088 – 10 20 100
Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 17.30 uur
Zaterdag: 9.30 – 16.00 uur

Noordwest Ziekenhuisgroep (locatie Heerhugowaard) Stationsplein 491 

NB: deze locatie is vanwege corona gesloten

 

Werk
Bepaalde werkomstandigheden kunnen risico’s voor de zwangerschap met zich meebrengen. Daarom zijn er verschillende regelingen voor zwangere en pas bevallen werkneemsters. Werk waarin je wordt blootgesteld aan trillingen (vrachtauto’s, landbouwmachines), ioniserende straling (straling van radioactieve stoffen), chemische stoffen of infectierisico’s is niet bevorderlijk voor de gezondheid tijdens de zwangerschap. Dit geldt ook voor fysiek zwaar werk, zoals veelvuldig tillen, trekken, duwen of dragen. Als je met zulke werkomstandigheden te maken hebt, overleg dan met de werkgever. Deze moet het werk aanpassen en je eventueel ander werk aanbieden. Je kunt ook overleggen met de bedrijfsarts (Arbo-dienst) of inlichtingen vragen bij de Arbeidsinspectie.

Als je in nacht- of ploegendienst werkt, kunt je aan de werkgever vragen om je werk- en rusttijden tijdens de zwangerschap aan te passen. Een zwangere heeft recht op extra pauzes en is in principe niet verplicht om te werken in een nachtdienst of om over te werken. Deze regels gelden ook voor de eerste zes maanden na de bevalling. Als het niet mogelijk is door middel van aanpassingen je werk gezond en veilig uit te voeren, moet de werkgever je tijdelijk ander werk aanbieden.

Zwangerschapscursus

NB: Door de corona pandemie zijn veel cursus nu online te volgen.

Veel vrouwen volgen tijdens de zwangerschap een cursus ter voorbereiding op de bevalling. Er zijn veel verschillende cursussen waar je uit kunt kiezen zoals yoga, zwangerschapszwemmen, haptonomie of samen bevallen. Meer informatie over de zwangerschapscursus en een lijst met de verschillende cursussen die in de regio worden aangeboden vind je hier.

Zwangerschapsverlof
Je bent wettelijk verplicht uiterlijk 3 weken voor ingang van je zwangerschapsverlof aan je werkgever te vertellen dat je zwanger bent. Op het moment dat je je werkgever vertelt dat je zwanger bent, krijg je recht op wettelijke bescherming tijdens je zwangerschap en tijdens de periode dat je borstvoeding geeft. Daarnaast hoor je gelegenheid te krijgen om de verloskundige of gynaecoloog te bezoeken, ook onder werktijd.
Je mag maximaal 6 weken voor de uitgerekende datum met verlof gaan. Je bent echter verplicht om minimaal 4 weken voor de uitgerekende datum te stoppen met werken. Het totale verlof duurt 16 weken. Je hebt dus altijd minimaal 10 weken na je bevalling vrij ook wanneer de baby later dan gepland geboren wordt. Met een zwangerschapsverklaring kun je je verlof aanvragen. We kunnen deze aan je opsturen of we printen deze tijdens een controle.

Voor informatie over regelzaken over werk kun je terecht op de volgende websites: