Zwanger worden

Zwangerschapswens?
Als je zwanger wilt worden kom je in een spannende periode terecht. Het is belangrijk om voordat je zwanger bent, al rekening te houden met een zwangerschap. In de allereerste periode als je net zwanger bent en je het zelfs soms nog niet weet, is een belangrijke periode voor de gezondheid van het kind. In de eerste weken van de zwangerschap ontwikkelt een baby zich razendsnel. Daarom is het belangrijk om al vóór de zwangerschap gezond te leven. 

Waar moet je op letten als je zwanger wilt worden?

Foliumzuur
Start vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden met het slikken van 400 – 500 microgram foliumzuur per dag. Je slikt foliumzuur tot 10 weken zwangerschap. Foliumzuur is een vitamine die het risico op het krijgen van een kind met een neuraalbuis defect (o.a. open ruggetje) sterk verkleind. Foliumzuur is zonder recept te verkrijgen bij de apotheek, drogist of supermarkt. In multivitaminen speciaal voor zwangeren zit ook al foliumzuur.

Roken
Roken of meeroken kan je vruchtbaarheid verminderen. Als je 15 sigaretten per dag rookt, wordt de kans om zwanger te raken gehalveerd en heb je meer kans op een miskraam. Roken veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen bij het kind en zorgt voor complicaties bij de zwangerschap. Ook kan roken nadelige gevolgen hebben voor het kind op lange termijn. Zodra met roken wordt gestopt, nemen de risico’s voor moeder en kind snel af. Rokende mannen zijn ook minder vruchtbaar. De zaadcellen zijn vaker afwijkend van vorm en minder beweeglijk dan bij een niet-rokende mannen. Op de website van het Trimbos instituut staat meer informatie over roken en zwanger worden.

Alcohol
Het is van belang om al te stoppen met het drinken van alcohol vanaf het moment dat je besluit om zwanger te raken. Alcoholgebruik vermindert de vruchtbaarheid van jou en je partner en verhoogd de kans op een miskraam. Ook heeft het drinken van alcohol risico’s voor je kind, zoals vroeggeboorte en beschadigingen aan de hersenen. Dus door vanaf het moment dat je zwanger wilt worden te stoppen met het drinken van alcohol kun je deze risico’s voorkomen. 

Drugs
Drugsgebruik kan invloed hebben op de eicel en spermacellen, eileider, baarmoeder. Ook kan het de ontwikkeling van een kind vóór en na de geboorte ernstig verstoren. In sommige gevallen wordt de baby met lichamelijke afwijkingen geboren. Lukt het je niet om te stoppen met het gebruik van drugs, vraag dan om hulp van je huisarts en schakel andere hulp in.

Medicijnen
In de zwangerschap zijn niet alle medicijnen toegestaan. Het is daarom raadzaam om voordat je zwanger bent, bij je huisarts, apotheker na te gaan of de medicijnen die je gebruikt veilig zijn in de zwangerschap.
Wanneer dit niet het geval blijkt te zijn bestaat er een mogelijkheid om te veranderen van medicijn of er mogelijk mee te stoppen voordat je zwanger probeert te worden. Doe dit altijd in overleg met je arts.

Gezond lichaam
Eet gezond en neem voldoende vocht. Variatie is belangrijk, vooral bij groente en fruit. In de zwangerschap moet je bepaalde voedingsmiddelen laten staan of beperken. Voor recente informatie over voeding verwijzen we je naar het voedingscentrum.
Als je te licht of te zwaar bent, dan heeft dat invloed op je vruchtbaarheid. Heb je ondergewicht dan kan je menstruatie zelfs wegblijven waardoor je minder vruchtbaar bent. Bij je partner kan ondergewicht ervoor zorgen, dat hij minder zaadcellen in zijn sperma heeft.
Bij ernstig overgewicht is het moeilijker om spontaan zwanger te worden. Ook mannen met overgewicht zijn minder vruchtbaar. Als je een zwangerschapswens hebt, dan is het beter om eerst af te vallen voordat je zwanger wordt. Zo nodig kan dit met hulp van een diëtiste.

Werk
Werk je met schadelijke stoffen of straling? Bespreek met je ARBO arts de invloed van je werk op een eventuele zwangerschap. Soms is het nodig om tijdelijk je werk aan te passen of ander werk te doen.

Erfelijkheid
Is er een erfelijke aandoening in de familie? Laat je dan goed informeren naar de kans dat jullie kindje dit kan krijgen. Je kunt hiervoor ook terecht op ons kinderwensspreekuur.

Kinderwensspreekuur
Als je al meer vragen hebt over zwanger worden of je wilt meer informatie over een gezonde zwangerschap dan kun je terecht op ons kinderwensspreekuur. Je komt dan op controle bij een van de verloskundigen waarbij specifiek naar jouw situatie zal worden gekeken.
In het gesprek komen onder andere de volgende onderwerpen aan de orde: kinderwens (voor de eerste keer, of na een eerdere zwangerschap of miskraam), vruchtbaarheid, gezondheid van jou en je partner, gezondheid van beide families, gezonde leefstijl, risico’s en onderzoeken.

Ben je geïnteresseerd in het kinderwensspreekuur, maak dan telefonisch een afspraak. Het is fijn als je samen met je partner kunt komen. Voordat je naar het kinderwensspreekuur komt, vragen we je samen met je partner de zwangerwijzer in te vullen. Deze wordt gebruikt als leidraad voor het kinderwensspreekuur. Aan de hand van jullie antwoorden in deze vragenlijst maken we een inschatting van eventuele risico’s voor de zwangerschap. Die risico’s bespreken we met jullie tijdens deze afspraak. Probeer daarom een week voor jullie afspraak de zwangerwijzer naar onze praktijk op te sturen of te mailen.

Meer informatie?

Header_Zwangerschap